,

Ένας στους πέντε υποφέρει από δυσπεψία και χρησιμοποιεί αντιόξινα φάρμακα, όμως συχνά το αίτιο δεν είναι η υπερβολική έκκριση οξέων

Ένας στους πέντε υποφέρει από δυσπεψία και χρησιμοποιεί αντιόξινα φάρμακα, όμως συχνά το αίτιο δεν είναι η υπερβολική έκκριση οξέων. Πώς αντιμετωπίζεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Συμβουλές διατροφής 

Ο Κ. είναι διευθυντής πωλήσεων σε μεγάλη εταιρεία. Έπασχε από δυσπεψία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που επιδεινώνονταν σταδιακά, ωστόσο εκείνος συνέχιζε να παίρνει μη συνταγογραφούμενα αντιόξινα φάρμακα. Μετά από μια επαγγελματική συνάντηση που κράτησε μέχρι αργά, ο Κ. επέστρεψε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του και παράγγειλε φαγητό στην υπηρεσία δωματίου. Έφαγε δύο τσίζμπεργκερ και πατάτες “σε χρόνο ρεκόρ” και αποκοιμήθηκε, αλλά όχι για πολύ. Ξύπνησε με φοβερούς πόνους. “Τα χέρια μου ήταν μουδιασμένα. Δεν μπορούσα να αισθανθώ όλο το στήθος μου. Σκέφτηκα, ‘Ω, Θεέ μου, πεθαίνω’. Παθαίνω καρδιακή προσβολή.”

Κατάφερε να καλέσει βοήθεια και όταν ήρθε το ασθενοφόρο, το ιατρικό προσωπικό μετά τον έλεγχο τον διαβεβαίωσε ότι δεν ήταν καρδιακή προσβολή, απλώς μια δυσπεψία. Τον συμβούλεψαν ωστόσο να αναζητήσει ιατρική βοήθεια για την κατάστασή του.

Ο γιατρός του συνταγογράφησε αναστολείς αντλίας πρωτονίων, λέγοντάς του ότι τα χάπια θα “αλλάξουν τη ζωή του”. Δεν λειτούργησαν. Περιέργως, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περίπου το 86 τοις εκατό των ασθενών που λαμβάνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων δύο φορές την ημέρα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τόσο όξινη όσο και μη όξινη παλινδρόμιση.

Στην περίπτωση του K., η παλινδρόμηση χειροτέρεψε. Διπλασίασε την δόση και η φαρμακευτική αγωγή ακόμα δεν βοηθούσε. Τέλος, μετά από επανειλημμένες αλλαγές στις συνταγές, συμπεριλαμβανομένου τουΗ2-ανταγωνιστή της ισταμίνης Zantac (ρανιτιδίνη), μετά από τρεις ακόμη μήνες καθημερινής δυστυχίας και πόνου, ο ίδιος πήρε την απόφαση ότι δεν άντεχε άλλο.

“Συνειδητοποίησα ότι συνεχίζοντας να παίρνω τα χάπια το μόνο που έκανα είναι να ασχολούμαι με τα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα. Έπρεπε να κάνω κάποια πραγματική αλλαγή.”

Η νόσος της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια κατάσταση όπου τα οξέα του στομάχου και σωματίδια τροφίμων επιστρέφουν από το στομάχι στον οισοφάγο, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά επώδυνο όξινο κάψιμο στον οισοφάγο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασίλειου, ένας στους πέντε ανθρώπους, ως επί το πλείστον ενήλικες άνω των 40 ετών, πάσχει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, με έναν στους 10 να αντιμετωπίζει τα οδυνηρά συμπτώματά της σε καθημερινή βάση. Οι εκτιμήσεις για τις ΗΠΑ είναι υψηλότερες, με πάνω από το 60% του ενήλικου πληθυσμού να βιώνουν κάποιο είδος των συμπτωμάτων. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επηρεάζει τους άνδρες και τις γυναίκες εξίσου και δεν είναι ασυνήθιστη σε παιδιά.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει οισοφαγίτιδα ή φλεγμονή του οισοφάγου, καθώς και στένωση του οισοφάγου εξαιτίας του ουλώδη ιστού που σχηματίζεται με το πέρασμα του χρόνου λόγω των βλαβών από το γαστρικό οξύ. Αυτό δημιουργεί δυσκολία στην κατάποση. Μπορεί να σχηματιστούν έλκη που αιμορραγούν, ενώ μπορεί επίσης να προκύψει μια προκαρκινική αλλαγή στον οισοφάγο που ονομάζεται «οισοφάγος Barrett».

Και έπειτα υπάρχει η προδιάθεση για καρκίνο του οισοφάγου που περιγράφεται από την Telegraph ως «μία από τις πλέον θανατηφόρες μορφές καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο», η συχνότητα εμφάνισης αυτού του καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1985 σε συνδυασμό με τη δραματική αύξηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Οπότε, τι υπάρχει πίσω από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Γενικά, το πρόβλημα σχετίζεται με την αποδυνάμωση ή δυσλειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, την κυκλική μυϊκή ζώνη που περιβάλλει τη βάση του οισοφάγου που ανοίγει για να επιτρέψει τη διέλευση των υγρών και των τροφών στο στομάχι και στη συνέχεια κλείνει για να κρατήσει το περιεχόμενο του στομάχου ξεχωριστά. Επίσης πιστεύεται ότι η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση προκαλεί φούσκωμα στο στομάχι, που, με τη σειρά του, αναγκάζει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα να παραμείνει ανοιχτός.

Όμως τι είναι αυτό που προκαλεί την αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση εξαρχής; Δυστυχώς, οι αιτίες της δυσπεψίας και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης δεν έχουν μελετηθεί ενδελεχώς και, μέχρι τώρα επικεντρώνονταν σε θεραπείες για τα επώδυνα συμπτώματα αντ’ αυτού.

Τα μη συνταγογραφούμενα αντιόξινα για την εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου και την ανακούφιση από την καούρα ήταν απίστευτα δημοφιλή για πάνω από 50 χρόνια. Είτε σε μασώμενα δισκία ή σε υγρή μορφή, τα αντιόξινα δρουν είτε εξουδετερώνοντας τα οξέα του στομάχου ή απορροφώντας τα στομαχικά οξέα. Το όξινο ανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα) είναι ένα παράδειγμα της πρώτης κατηγορίας και τα προϊόντα που περιλαμβάνουν άλατα ασβεστίου και μαγνησίου εμπίπτουν στην δεύτερη κατηγορία.

Αν και δεν συνιστάται για χρήση από παιδιά κάτω των 12 ετών, τα μη συνταγογραφούμενα αντιόξινα θεωρούνται μη επικίνδυνα, με μικρές μόνο παρενέργειες όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, δίψα και κράμπες στο στομάχι. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο περιοδικό Drug Topics, τα μη συνταγογραφούμενα αντιόξινα απέφεραν 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια αγορά το 2008.

Όταν τα μη συνταγογραφούμενα αντιόξινα δεν λειτουργούν για τη δυσπεψία και την παλινδρόμηση, οι ασθενείς αναζητούν επιπλέον ιατρική βοήθεια. Τότε, συνήθως συνταγογραφούνται Η2-αναστολείς (επίσης γνωστή ως ανταγωνιστές του υποδοχέα Η2) ή αναστολείς αντλίας πρωτονίων. Οι Η2-αναστολείς, που βγήκαν στην αγορά το 1976 δρουν αναστέλλοντας τη δράση της ισταμίνης στα επιθηλιακά κύτταρα που βρίσκονται στο εσωτερικό του στομάχου, μειώνοντας έτσι την ποσότητα του οξέος που παράγεται στο στομάχι. Γενικά θεωρούνται λιγότερο αποτελεσματικοί από τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων και είναι διαθέσιμοι τόσο ως μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όσο και με ιατρική συνταγή.

Σε αντίθεση, οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων μειώνουν τα οξέα του στομάχου με την αναστολή των ενζύμων στα τοιχώματα του στομάχου που παράγουν το οξύ. Η ομεπραζόλη βγήκε για πρώτη φορά στην αγορά το 1989, ακολουθήθηκε γρήγορα από την ενδοφλέβια παντοπραζόλη και, στη συνέχεια, την εσομεπραζόλη το 2001.

Μια μελέτη του 1991, εξετάζοντας τις προδιαγραφές συνταγογράφησης χαμηλών δόσεων των Η2-αναστολέων για δωδεκαδακτυλικό έλκος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “αυτοί οι παράγοντες μπορούν να δοθούν με ασφάλεια για πολλά χρόνια και κατά πάσα πιθανότητα πολύ περισσότερο”.2 Το 2002, οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων θεωρήθηκαν ότι έχουν “ελάχιστες παρενέργειες και λίγες σημαντικές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.”3

Ως αποτέλεσμα, οι συνταγές για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έχουν αυξηθεί εκθετικά σε δημοτικότητα και κερδοφορία. Το 2013, η IMS Health, μια παγκόσμια εταιρεία υπηρεσιών πληροφοριών, χαρακτήρισε το Nexium (εσωμεπραζόλη που παράγεται από την AstraZeneca) ως το κορυφαίο συνταγογραφούμενο αναστολέα αντλίας πρωτονίων και το κατέτασσε ως Νο2 best-seller φάρμακο στην παγκόσμια αγορά, κάνοντας 6,1 δισεκατομμύρια δολλάρια πωλήσεις σε ένα μόνο έτος.

Αλλά όσο περνάει ο καιρός, η ασφάλεια των H2-αναστολέων και των αναστολέων αντλίας πρωτονίων έχει αρχίσει να αμφισβητείται. Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι αυτά τα φάρμακα, ειδικά οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων, είναι κάθε άλλο παρά ασφαλή.

Σοβαρές παρενέργειες

Οι διαταραχές στη νοητική λειτουργία είναι η πιο συχνά αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια των Η2-ανταγονιστών,4 επηρεάζοντας κυρίως τον ηλικιωμένο πληθυσμό, και ιδιαίτερα εκείνους με νεφρικά και ηπατικά προβλήματα. Έχουν επίσης αναφερθεί ως παρενέργειες: παραλήρημα, παραισθήσεις, σύγχυση, αποπροσανατολισμός, εχθρότητα, ψύχωση και παράνοια, ενώ τα συμπτώματα συνήθως παρουσιάζονται μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες χρήσης.5

Σε άντρες ασθενείς που λαμβάνουν Η2-ανταγωνιστές (σιμετιδίνη) έχει παρατηρηθεί γυναικομαστία και διεύρυνση των ιστών του μαστού.6 Η Κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, παραθέτει έναν μακρύ κατάλογο πιθανών δυσμενών επιπτώσεων των Η2-ανταγωνιστών, που συμπεριλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, βήχα και δυσκολία στην κατάποση, πυρετό και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, καρδιακή αρρυθμία, πόνο στις αρθρώσεις και τους αδένες, συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή.

Και οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων, ενώ γενικά θεωρούνται πιο αποτελεσματικοί για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση από τους Η2-αναστολείς, εμφανίζουν επίσης παρενέργειες. Μια μελέτη σε πάνω από 100.000 χρήστες τουφαρμάκου με τον ίδιο αριθμό μη χρηστών σε μια περίοδο 120 ημερών, διαπίστωσε ότι οι χρήστες είχαν 158 τοις εκατό μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής από τους μη χρήστες.7

Επτά μήνες αργότερα, μια μελέτη εξετάζοντας 16 εκατομμύρια κλινικά δεδομένα που αφορούν 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους για τον προσδιορισμό του κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων στο γενικό πληθυσμό, έφτασε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μία αύξηση 200% του κινδύνου θανάτου από έμφραγμα. Κανένας τέτοιος αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος δε βρέθηκε στους Η2-αναστολείς για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Αλλά το πρόβλημα με τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων δεν σταματά εκεί. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η χρήση τους αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου κατά 50 %. Μια μελέτη από τον Καναδά έδειξε ότι άνθρωποι ηλικίας 66 ετών και άνω που λάμβαναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο οξείας νεφρικής βλάβης και διάμεσης νεφρίτιδας. Πέρυσι, μια μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο, υποστήριξε ότι οι ασθενείς που ανέπτυξαν χρόνια νεφρική νόσο έχουν ένα 76 % αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα.

Μια άλλη αναφερόμενη παρενέργεια της μακροχρόνιας χρήσης των αναστολέων αντλίας πρωτονίων είναι η μειωμένη πρόσληψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων από το σώμα. Για να απορροφηθεί ο σίδηρος πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία από το οξύ που απελευθερώνεται στο στομάχι. Το ίδιο ισχύει και για το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου σχετίζονται με διαταραχές στον καρδιακό παλμό, ταχυπαλμίες, μυϊκούς σπασμούς, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, χαμηλή αρτηριακή πίεση, αϋπνία και επιληπτικές κρίσεις. Πράγματι, η χρόνια χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων μπορεί να κάνει το σώμα ανίκανο να απορροφά σωστά το μαγνήσιο, ακόμη και όταν λαμβάνονται συμπληρώματα.

Εξίσου ύπουλη είναι η αρνητική επίπτωση τόσο των Η2-ανταγωνιστών όσο και των αναστολέων αντλίας πρωτονίων στα επίπεδα της βιταμίνης Β12, ειδικά στους ηλικιωμένους.13 Η Β12 βοηθά το σώμα να δημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια και διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα και ακόμη και το ίδιο το DNA. Μια ανεπάρκεια της βιταμίνης λόγω της χρήσης των Η2-ανταγωνιστών και των αναστολέων αντλίας πρωτονίων μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο υγιή αιμοφόρα αγγεία, δύσπνοια, ζάλη, αναιμία, κόπωση, δυσκολία στο περπάτημα, προβλήματα ισορροπίας, κατάθλιψη, απώλεια μνήμης και παράνοια.

Και αν όλα αυτά δεν ήταν αρκετά, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δημοσίευσε μια έκθεση το Νοέμβριο του 2015 αναφέροντας ότι το 90% των νοσηλευόμενων στους οποίους έχουν συνταγογραφηθεί αναστολείς αντλίας πρωτονίων για πρώτη φορά στο νοσοκομείο έχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου καθώς η μείωση των οξέων του στομάχου αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης, από ασθένειες όπως η πνευμονία και το Clostridium difficile.

Παλεύοντας με τον λάθος εχθρό

Οι καούρες και η ανάγκη για ανακούφιση από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μεγάλο ζήτημα. Στην προσπάθεια για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, τα οξέα του στομάχου έχουν μετατραπεί σε εχθρό από τους γιατρούς όσο και από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Αλλά είναι τα στομαχικά οξέα το πραγματικά το πρόβλημα, ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Ο κ. Μαχίντ Χασεμί, χειρούργος, σύμβουλος στο νοσοκομείο της πανεπιστημιακής σχολής του Λονδίνου και ειδικός σε καρκίνους στο στομάχι και τον οισοφάγο, στη λαπαροσκοπική χειρουργική, τη χειρουργική στην παχυσαρκία και στην παλινδρόμηση, και επίτιμος λέκτορας Χειρουργικής της ιατρικής σχολής στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, θέτει την κατάσταση απλά:

“Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν οφείλεται στην υπερβολική οξύτητα,” λέει ο Χασεμί. “Στην πραγματικότητα, η μη όξινη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλεί συμπτώματα άλλων παθήσεων που προκύπτουν και από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Οι χρήση αναστολέων της αντλίας πρωτονίων ή H2-ανταγωνιστών είναι μια απλή μέθοδος για να εξαφανιστούν τα συμπτώματα. Δεν αντιμετωπίζεται όμως η αιτία της πάθησης και δεν παρέχεται θεραπεία.”

Ακόμη χειρότερα, αναφέρει ο Δρ Γουέιν Άντερσεν, πρώην χειρουργός στο Κέντρο Υγείας Γκράντβιου στην πόλη του Κάνσας, απορροφώντας τα οξέα του στομάχου και μειώνοντας το pH του, και αναστέλλοντας την παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος (HCl), η λήψη αντιόξινων, αναστολέων αντλίας πρωτεΐνης και Η2-αναστολέων στην πραγματικότητα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω δυσπεψία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εμποδίζοντας την πέψη, δημιουργώντας έναν κύκλο ολοένα και χαμηλότερων επιπέδων των οξέων στο στομάχι, οδηγώντας σε μεγαλύτερη δυσπεψία και περισσότερη παλινδρόμηση.

Αντί για λιγότερο οξύ, οι πάσχοντες από γαστροοισοφαγική παλινδόμηση χρειάζονται στην πραγματικότητα περισσότερο οξύ στο στομάχι – αυτός είναι ο λόγος που οι παλιές θεραπείες πόσης νερού με λεμόνι ή ανάμειξης μηλόξιδου με νερό είναι τόσο αποτελεσματικές τόσο για τη δυσπεψία όσο και τα συμπτώματα της παλινδρόμησης.

“Είναι τόσο αντιφατικό”, λέει ο Άντερσεν. “Υπάρχουν τρεις λόγοι που παράγετε υδροχλωρικό οξύ (HCl), και ο πιο σημαντικός είναι ότι βοηθά στη διάσπαση της τροφής στο στομάχι. Βοηθά επίσης όταν τρώμε τροφές που έχουν βακτήρια. Το υδροχλωρικό οξύ σκοτώνει τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα και στο δωδεκαδάκτυλο, τον ειλεό και το λεπτό έντερο.”

Ο Άντερσεν, χειρουργός, γκουρού διατροφής και συγγραφέας του μπεστ σέλερ βιβλίου Discover YourOptimal Health, αναφέρει ότι, όταν μειώνεται η παραγωγή οξέων, έχουμε επιβράδυνση της γαστρικής κένωσης και, το σημαντικότερο, επιτρέπεται σε βλαβερά βακτήρια όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού να αρχίσουν να αυξάνονται στο έντερο. Μόλις συμβεί αυτό, η φλεγμονή στο έντερο προκαλεί αυξήσεις στην ενδοκοιλιακή πίεση και η πίεση στην ίδια την οισοφαγική διέλευση. Ερεθισμένος και υπό πίεση, ο οισοφαγικός σφικτήρας δεν κλείνει τόσο καλά όσο θα έπρεπε. Δεν έχει την ίδια ικανότητα να «σφραγίζει» σωστά. Αποτέλεσμα: γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

“Η ειρωνεία”, λέει, “είναι ότι το οξύ μπορεί να το βελτιώσει.”

Φυσικά, ακριβώς η απώλεια του οξέος του στομάχου και η μείωση του γαστρικού pH προκαλούν την επικίνδυνη έλλειψη απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων που υπόκεινται επίσης οι χρήστες αναστολέων αντλίας πρωτονίων ή Η2-ανταγωνιστών μαζί με όλες τις ενοχλητικές παρενέργειες που δημιουργούν αυτές οι ελλείψεις.

Αν ποτέ υπήρξε ένα παράδειγμα του πόσο δυνητικά επικίνδυνο είναι να επιτίθεται κανείς μόνο στα συμπτώματα με φάρμακα αντί να αναζητά θεραπεία για το πραγματικό πρόβλημα που προκαλεί τα συμπτώματα, σε αυτή την περίπτωση, τη δυσπεψία, τότε οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων και οι H2-ανταγωνιστές είναι ακριβώς αυτό.

Φτάνοντας στη ρίζα του προβλήματος της παλινδρόμησης

Η δυσπεψία και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκληθούν από διάφορες αιτίες, όπως: υπερανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων στο έντερο, παχυσαρκία, υπερκατανάλωση τροφής, γρήγορη κατάποση της τροφής, άγχος, θυμός, πικάντικες τροφές, αλκοόλ, καφεΐνη, ακόμη και ρούχα που είναι πάρα πολύ σφιχτά γύρω από τη μέση.

Σύμφωνα με τη Δρ Ντέμπορα Γκόρντον, γενική γιατρό στο Άσλαντ του Όρεγκον, μετά την ηλικία των 50 ετών, οι μηχανισμοί του πεπτικού συστήματος επιβραδύνονται. Ο σφιγκτήρας του πυλωρού, ο οποίος αδειάζει το στομάχι, γίνεται λίγο πιο αργός, έτσι όταν τρώμε, ο όγκος της τροφής στο στομάχι αυξάνεται πιο γρήγορα, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερη πίεση και μεγαλύτερη πιθανότητα να συμβεί παλινδρόμηση. Ωστόσο, οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν την τάση να παραμένουν οι ίδιες όπως παλαιότερα. Εξακολουθούμε να τρώμε όλα τα λάθος πράγματα όπως συνηθίζαμε παλιά, όταν το σώμα μας μπορούσε να το χειριστεί καλύτερα. Μόνο που τώρα είμαστε σε μεγαλύτερη ηλικία και με περισσότερο άγχος και στρες.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι το νερό και άλλα ποτά με τα γεύματα, τα οποία καθυστερούν την παραγωγή οξέος στο στομάχι. Οι κακοί συνδυασμοί τροφών επίσης επηρεάζουν την παραγωγή οξέων, καθώς και η έλλειψη ανάπαυσης και η χρήση αντιβιοτικών.

Σύμφωνα με την εμπειρία του Άντερσεν, αυτά που βοηθούν στην καταπολέμηση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η απώλεια βάρους, η διακοπή ή μείωση του αλκοόλ, της καφεΐνης και των ανθρακούχων ποτών, η εξάλειψη των πολλών λιπαρών, τηγανητών και πικάντικων τροφών, και η υιοθέτηση μιας δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες.

Ανέφερε μια πρόσφατη μελέτη από την κλινική του Κλίβελαντ που επιβεβαιώνει τις διαπιστώσεις του ότι αν ένας υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο αποκτήσει ένα υγιές βάρος, η μείωση των επεισοδίων γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι 72 με 98%.

Επίσημες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι διατροφικές αλλαγές, ιδίως η αλλαγή σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, είναι πολύ αποτελεσματικές για τη μείωση των παλινδρομήσεων.

Φυσικοί τρόποι για την εξάλειψη της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Όπως τονίζει ο Δρ Μοσαράφ Αλί, επικεφαλής του Ολιστικού Ιατρικού Κέντρου στο Λονδίνο, “Τα πεπτικά προβλήματα προκαλούνται από τη βιασύνη, την ανησυχία και το κάρυ (Hurry, Worry and Curry). Όλα πρέπει να είναι με μέτρο.”

Η προσέγγιση του Αλί, ειδικού στην αγιουρβεδική ιατρική και τη φυσικοθεραπευτική, για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι παρόμοια με εκείνες των Δρ Χασεμί, Γκόρντον και Άντερσεν: διατροφή και μείωση του στρες. Παρακάτω αναφέρουμε μια λίστα με γενικές συμβουλές για να εξαλείψετε τις καούρες και την παλινδρόμηση.

Σε επείγουσες καταστάσεις

  1. Κάνετε μια βόλτα για την τόνωση της περίσταλσης (της κυματοειδούς κίνησης στο έντερο που κινείται μαζί με το περιεχόμενό του).
  2. Πιείτε νερό. Μπορείτε επίσης να πίνετε νερό με λεμόνι ή νερό με λίγο οργανικό μηλόξυδο για να ενισχύσετε τα επίπεδα των οξέων.
  3. Τονώστε την περίσταλση και την αποβολή με ένα συμπλήρωμα μαγνησίου.
  4. Μασήστε τσίχλα. Διεγείρει την παραγωγή σάλιου και το σάλιο περιέχει φυσικά συστατικά που προστατεύουν τον οισοφάγο.
  5. Δοκιμάστε πικρά τονωτικά βότανα, τα οποία διεγείρουν τα πεπτικά υγρά του σώματος και την παραγωγή οξέος.
  6. Χαλαρώστε. Οι αναπνευστικές ασκήσεις για συνειδητή χαλάρωση μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της γαστροεισοφαγικής παλινδρόμησης.1

Διατροφικά tips για να απαλλαγείτε από την παλινδρόμηση

ü Ποτέ μην τρώτε όταν είστε συναισθηματικά αναστατωμένοι και μην τρώτε στο πόδι.

ü Τρώτε πάντα καθιστοί σε χαλαρή ατμόσφαιρα.

ü Ποτέ μην τρώτε ενώ ταυτόχρονα εργάζεστε: το φαγητό στο γραφείο δεν είναι σε κατάσταση χαλάρωσης, έτσι διεγείρει συνεχώς το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο σημαίνει ότι παράγουμε λιγότερα πεπτικά οξέα για την πέψη της τροφής.

ü Μασάτε πολύ καλά το φαγητό σας: η διαδικασία της πέψης ξεκινά από το στόμα με την παραγωγή σάλιου. Στόχος είναι να μασάτε 20-30 φορές κάθε μπουκιά.

ü Αν είναι δυνατόν, κάνετε μια βόλτα μετά το φαγητό για να βοηθήσετε την πέψη.

Γενικές διατροφικές συστάσεις

Πράγματα από τα οποία πρέπει να απαλλαγείτε:

1) Αν είστε υπέρβαροι, χάστε τα επιπλέον κιλά. Η περίσσεια σπλαχνικού λίπους (το λίπος γύρω από τα εσωτερικά όργανα) δημιουργεί αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση και σε συνδυασμό με τα σφιχτά ρούχα στη μέση συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

2) Υδατάνθρακες από δημητριακά και ριζώδη λαχανικά

3) Υπερβολικό αλάτι

4) Όλα τα τηγανητά και τα λιπαρά τρόφιμα

5) Όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα

6) Φυτικά έλαια του εμπορίου όπως το canola, κραμβέλαιο, φυστικέλαιο.

7) Προϊόντα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

8) Πικάντικα τρόφιμα

9) Ανθρακούχα ποτά

10) Καφές και άλλα ροφήματα με καφεΐνη

11) Αλκοόλ

12) Προϊόντα ντομάτας και εσπεριδοειδών

13) Σοκολάτα

14) Ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά

15) Τυχόν τρόφιμα που συνδέονται με ευαισθησίες (γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί, καλαμπόκι, σόγια)

16) Να είστε φειδωλοί με τα ωμά τρόφιμα (σαλάτες, τα πορτοκάλια, ντομάτες)

Πράγματα που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

1) Ζωμός από κρέας με κόκαλα (διευκολύνει το έντερο και είναι ιδιαίτερα θρεπτικός).

2) Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά και πράσινα φυλλώδη λαχανικά στον ατμό.

3) Υγιεινές οργανικές πρωτεΐνες, άπαχα κρέατα και πουλερικά

4) Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το λάχανο τουρσί και, αν δεν έχετε ευαισθησία στα γαλακτοκομικά προϊόντα, κεφίρ και γιαούρτι (αλλά όχι εμπορικά επεξεργασμένα ή με ζάχαρη)

5) Ελαφρά μαγειρεμένα, αντί για ωμά, τρόφιμα

Προτεινόμενα συμπληρώματα

Προβιοτικά: για την προώθηση της υγιούς εντερικής χλωρίδας

Deglycyrrhizinated licorice root (DGL): δύο δισκία 20 λεπτά πριν από το γεύμα και / ή πριν τον ύπνο

Εκχύλισμα d-Limonene (από φλούδες εσπεριδοειδών): 1g 30 λεπτά πριν από τα γεύματα

Μελατονίνη: σε μία μελέτη, 6mg μελατονίνης που λαμβάνονται με 5-υδροξυτρυπτοφάνη (5htp) 100 mg, D, L-μεθειονίνη 500 mg, βεταΐνη100 mg, L-ταυρίνη 50 mg, ριβοφλαβίνη 1.7 mg, βιταμίνη Β6 0.8 mg, φυλλικό οξύ 400 mcg, και ασβέστιο 50 mg λειτούργησε καλύτερα από τη φαρμακευτική ουσία ομεπραζόλη.1

Γράφει η Κέιτ Μοντάνα

Αναφορές

Κυρίως άρθρο
1 Gut, 2006; 55: 1398–402
2 Aliment Pharmacol Ther, 1991; 5 Suppl 1: 49–57
3 Am Fam Physician, 2002; 66: 273–80
4 Drugs Aging, 1999; 15: 15–28
5 Ann Intern Med, 1991; 114: 1027–34
6 Gut, 1979; 20: 154–7
7 Int J Cardiol, 2014; 177: 292–7
8 PLoS One, 2015; 10: e0124653
9 JAMA Intern Med, 2016; 176: 238–46
10 CMAJ Open, 2015; 3: E166–71
11 www.sciencedaily.com/releases/2015/10/151027100724.htm; JASN, 2015; 26: abstract TH-PO574
12 Clin Gastroenterol Hepatol, 2013; 11: 458–64
13 J Clin Epidemiol, 2004; 57: 422–8
14 J Gen Intern Med, 2015; DOI: 10.1007/s11606-015-3536-7
15 Dig Dis Sci, 2006; 51: 1307–12

 

Φυσικοί τρόποι για την εξάλειψη της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
1 Am J Gastroenterol, 2012; 107: 372–8
 

Προτεινόμενα συμπληρώματα

1 Altern Ther Health Med, 2008; 14: 54–8