Η ιστορία του σύγχρονου φαρμακείου στην Κύπρο…

Η σύγχρονη ιστορία της Φαρμακευτικής στην Κύπρο ξεκινά το 1878, με την παράδοση του νησιού από την Οθωμανική αυτοκρατορία στους Άγγλους. Την ίδια χρονολογία ιδρύονται οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες υπό μορφή έξι κρατικών φαρμακειών /dispensaries με έδρα τη Λευκωσία και κάτω από την ευθύνη προϊστάμενου Αρχιφαρμακοποιού. Ο πρώτος Νόμος για τα φάρμακα και τους φαρμακοποιούς ψηφίζεται το 1892 και κατοχυρώνει το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Σήμερα το επάγγελμα του Φαρμακοποιού έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό και οι φαρμακοποιοί έχουν αποκτήσει νέες αρμοδιότητες και επαγγελματικές δυνατότητες με έναν ενεργό ρόλο στην φροντίδα του ασθενή σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, αλλά και γενικότερα στην φροντίδα της υγείας.

Η νομοθεσία για τα φάρμακα και την λειτουργία των φαρμακείων έχει εκσυγχρονιστεί και εναρμονιστεί με ότι ισχύει στη Ε. Ένωση. Ο φαρμακοποιός όπως και ο παλιός “σπετσέρης” παραμένει ένας βασικός πυλώνας της προστασίας της υγείας του λαού και βασικός συνεργάτης του ιατρού. Ο κόσμος εμπιστεύεται και προτρέχει στο φαρμακοποιό του για να συμβουλευτεί και προμηθευτεί φάρμακα, συμπληρώματα, θεραπευτικά σκευάσματα και όχι μόνο…

Εμείς εδώ θα παρουσιάζουμε τις ιστορίες από γνωστών φαρμακείων και φαρμακοποιών που έγραψαν ιστορία στην Κυπριακή κοινωνία και διακρίθηκαν για την επιστημονική ή  κοινωνική τους δράση. Ακόμη νέους  φαρμακοποιούς με όραμα, γνώση και διάθεση για προσφορά.