Ας “χτίσουμε” ένα ισχυρό Ανοσοποιητικό Σύστημα

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στους παθογόνους “εισβολείς” που επιτίθενται στον οργανισμό και τον βλάπτουν. Το ανοσοποιητικό αποτελείται από ένα δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων που συνεργάζονται και δρουν σαν ασπίδα προστασίας του σώματος μας. Τα προστατευτικά κύτταρα ονομάζονται λευκοκύτταρα ή λευκά αιμοσφαίρια και βρίσκονται στα “λεμφικά όργανα”, δηλαδή στο θύμο αδένα, στη σπλήνα και στο μυελό των οστών. Ο ρόλος αυτών των κυττάρων είναι να εξουδετερώνουν τους μικροοργανισμούς που εισβάλλουν στον οργανισμό και τον αρρωσταίνουν. ΄Ενα ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επιφέρει εκφυλισμό των κυττάρων και να αδυνατεί να προστατέψει τον οργανισμό από ασθένειες που ενδέχεται να εξελιχθούν σε σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή μας.

΄Εχετε δυνατό ανοσοποιητικό;

΄Αν απαντήσετε “ναι” σε κάποιες από τις πιο κάτω ερωτήσεις, τότε ίσως το ανοσοποιητικό σας σύστημα να χρειάζεται ενίσχυση.

 1. Αρπάζετε κρυολογήματα συχνότερα από δύο φορές το χρόνο;
 2. Οι λεμφαδένες σας πρήζονται και πονούν συχνά;
 3. Νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι και το πρωί ξυπνάτε εξαντλημένοι; Η κόπωση μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όμως όταν είναι συνεχής, ενδεχομένως να οφείλεται σε εξασθένιση του ανοσοποιητικού.
 4. Υποφέρετε από συχνές λοιμώξεις; Οι ουρολοιμώξεις, τα προβλήματα στο στομάχι, τα ερεθισμένα ούλα και οι συχνές διάρροιες είναι συμπτώματα που δείχνουν ότι ίσως το ανοσοποιητικό σας δεν μπορεί να σας προστατέψει από ορισμένους ιούς ή βακτήρια που μπαίνουν στον οργανισμό σας.
 5. Εκδηλώνετε συχνά αλλεργίες σε ορισμένα είδη γύρης και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες οι οποίοι επιδρούν στο δέρμα και στους βλεννογόνους;

Ποιοι είναι οι εχθροί του ανοσοποιητικού…

Πολλά νοσήματα προκαλούν εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μερικά από αυτά είναι:

 • Οι αλλεργίες
 • Η παχυσαρκία
 • Η αναιμία
 • Η στεφανιαία νόσος
 • Τα ψυχιατρικά νοσήματα
 • Ο διαβήτης
 • Ορισμένες νευρολογικές ασθένειες
 • Η νεφρική ανεπάρκεια
 • Η κίρρωση του ύπατος
 • Οι χρόνιες μεταβολικές νόσοι
 • Οι αναπνευστικές λοιμώξεις που συνήθως προκαλούν παροδική καταστολή.

Ανεπαρκής ύπνος: Στη διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός αναβαθμίζει το τμήμα εκείνο του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει ως προορισμό του να επιτίθεται στους εξωτερικούς εισβολείς. ΄Ερευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται ικανοποιητικά, δηλαδή 7- 8 ώρες στο εικοσιτετράωρο, καθυστερούν να συνέλθουν από κοινές ιώσεις.

Στρες: Το έντονο στρες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό ενώ το χρόνιο στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό. Τα άτομα που δεν μπορούν να διαχειριστούν το άγχος τους αρπάζουν κρυολογήματα πιο συχνά, ενώ είναι πιο ευάλωτοι και σε σοβαρότερες ασθένειες.

Καθιστική ζωή: Μια βρετανική μελέτη έδειξε ότι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος διήρκησαν κατά 42% περισσότερο σε άτομα που ασκούνταν μια φορά τη βδομάδα ή λιγότερο, σε σύγκριση με όσους έκαναν αεροβική άσκηση πέντε φορές τη βδομάδα.

Αλκοόλ: Η μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα επειδή μειώνει την αποτελεσματικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων στην καταπολέμηση των επιβλαβών βακτηρίων. Ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο μετά την κατανάλωση αλκοόλ, ο οργανισμός αδυνατεί να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά τις λοιμώξεις.

Παχυσαρκία: Μπορεί να μεταβάλει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων. Το λίπος που συγκεντρώνεται στην κοιλιά ή γύρω από τα όργανα, είναι πιο βλαβερό για το ανοσοποιητικό μας από το συνολικό σωματικό λίπος.

Κάπνισμα: Το μονοξείδιο του άνθρακα, οι τοξικές ερεθιστικές και αρωματικές ουσίες, η πίσσα, η νικοτίνη και άλλες βλαπτικές ουσίες, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, πολλαπλασιάζονται με την καύση και αλλοιώνουν την τοπική άμυνα του αναπνευστικού επιθηλίου, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ανοσολογική ικανότητα.

Ο υποχθόνιος ρόλος των αντιβιοτικών

“Tα αντιβιοτικά αποδιοργανώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αφήνουν τον οργανισμό εκτεθειμένο”, λέει ο Αμερικανός γιατρός και υποστηρικτής των φυσικών θεραπειών Δρ Fred Pescatore, συγγραφέας του βιβλίου, “Feed your kids well”. Με την τακτική και συχνά αχρείαστη λήψη αντιβιοτικών το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται τόσο, που αδυνατεί να προστατέψει τον οργανισμό από παράγοντες που πραγματικά αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή μας, τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες, την αρθρίτιδα, το διαβήτη, τη σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α. Κάθε νέος κύκλος αντιβίωσης διαταράσσει ακόμη περισσότερο το ανοσοποιητικό σύστημα, την εντερική χλωρίδα και τη σύσταση της χολής, διευκολύνοντας έτσι την εξάπλωση των νοσογόνων μικροοργανισμών σε ολόκληρο τον οργανισμό. Για να μειώσουμε τη βλάβη που προκαλούν τα αντιβιοτικά στην εντερική χλωρίδα, που έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν πια τα “καλά” βακτήρια του εντέρου μας να καταπολεμήσουν τις διάφορες λοιμώξεις, πρέπει, κατά την αντιβιοτική θεραπεία και αρκετές μέρες μετά, να παίρνουμε προβιοτικά. Δεν πρέπει όμως να λαμβάνονται ταυτόχρονα με το αντιβιοτικό, αλλά σε διαφορετική ώρα γιατί η αντιβίωση θα εμποδίσει τα προβιοτικά να φτάσουν στο έντερο. Θα βρούμε τα προβιοτικά στο γνήσιο γιαούρτι (όχι στραγγιστό), στο κεφίρ και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Για να “χτίσουμε” ένα ισχυρό ανοσοποιητικό

Πρέπει να ακολουθήσουμε μια ολιστική προσέγγιση, γιατί η αποτελεσματική του λειτουργία εξαρτάται, όπως είδαμε, από πολλούς παράγοντες:

Διατροφή

Οι τροφές που βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού περιλαμβάνουν:

 • Σταυρανθή λαχανικά όπως, μπρόκολο, σπανάκι, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών. ΄Αλλα λαχανικά, όπως καρότα, πιπεριές, αβοκάντο.
 • ΄Οσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, κυρίως κολοκυθόσπορους, μανιτάρια της ποικιλίας shitake και maitake, μαύρο ρύζι, κεχρί και σιτηρά ολικής αλέσεως.
 • ΄Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια και οστρακοειδή.
 • Φρούτα, 2 – 3 μερίδες καθημερινά, κυρίως εσπεριδοειδή και ακτινίδια.
 • Φρέσκους χυμούς φρούτων και smoothies με λάχανο, σπανάκι, παντζάρια και καρότα τα οποία να ενισχύονται με σκόρδο και κρεμμύδι.
 • Πράσινο τσάι που περιέχει κατεχίνες και τις ισχυρές αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό.

Τροφές προς αποφυγήν

 • Αλλαντικά, προϊόντα σε άλμη, πατάτες τηγανιτές, λιπαρά κρέατα, ζάχαρη, αλάτι, καφεΐνη, αναψυκτικά και αλκοόλ. Τα τρόφιμα αυτά μπορεί να μειώσουν τα φυσικά επίπεδα άμυνας.
 • Αποφύγετε τις τροφές που έχουν υποστεί πολλή επεξεργασία και προσέξτε τα φυτοφάρμακα. Επίσης αποφεύγετε να αγοράζετε φρούτα και λαχανικά που είναι αραδιασμένα στο πεζοδρόμιο και εκτεθειμένα στα καυσαέρια.

Βότανα

Πολλά βότανα έχουν ιδιότητες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα πιο ισχυρά ανάμεσα τους είναι η εχινάκεια (echinacea purpurea και echinacea angustifolia) και ο αστράγαλος (astragalus membranaceus).

Βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Βιταμίνη C, οι βιταμίνες Β, ιδιαίτερα οι Β12, Β6, Β1, Β2 και Β5 και αντιοξειδωτικά, όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

Πρόπολη

Οι ιδιότητες αυτού του θαυμάσιου και πολύπλοκου στη σύνθεση του, προϊόντος της μέλισσας είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως απολυμαντικό. Σήμερα γνωρίζουμε ότι έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες και είναι πλούσια σε βιταμίνες, αμινοξέα και φλαβονοειδή. Ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας διεγείρει και αναζωογονεί το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω των κυτταρικών δομών και προωθεί την κυτταρική ενίσχυση.

Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα προϊόντα της μέλισσας, δυστυχώς, δεν πρέπει να παίρνουν πρόπολη.

Θηλασμός

Το καλύτερο δώρο που μπορεί να χαρίσει μια μητέρα στο παιδί της είναι το γάλα της, τουλάχιστο για τους πρώτους τέσσερις μήνες της ζωής του. Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες, τα παιδιά που έχουν θηλάσει, έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα από τα παιδιά που δεν έχουν θηλάσει ποτέ.

Γέλιο και αισιοδοξία

΄Ολα τα πιο πάνω είναι πολύ σημαντικά, όμως τίποτε δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα αν δεν βοηθήσετε και εσείς. Πώς; Να γελάτε συχνά, να υιοθετήσετε μια θετική και αισιόδοξη προσέγγιση της ζωής και να βρείτε τον τρόπο να διαχειρίζεστε το άγχος σας και να ηρεμείτε. Με προσευχή, διαλογισμό, μουσική, γιόγκα, περπάτημα στη φύση, άσκηση και όποιο άλλο υγιή τρόπο σας ταιριάζει!

 

Πηγές:

www.meygeia.gr

www.mednutrition.gr

www.iatronet.gr

www.enallaktikidrasi.com

www.cretalive.gr

www.ncbi.nlm.nih.gov

Michael Murray N.D. and Joseph Pizzorno.N.D. Encyclopeadia of Natural Medicine, 2nd Edition, USA, 2002.