Βασιλικός Πολτός, μια Υπέρ-τροφή

Θαύμα της Φύσης

Οι μέλισσες, αυτά τα μικρά αξιοθαύμαστα έντομα, εκτός από το κερί και το μέλι και ότι άλλο περιλαμβάνει η υπέροχα οργανωμένη κοινωνία της κυψέλης παράγουν και το βασιλικό πολτό, δηλαδή την τροφή της βασίλισσας μέλισσας. Πρόκειται για ένα παχύρευστο, γαλακτώδες, υπόλευκο έκκριμα με υπόξινη και ελαφρά καυστική γεύση, που παράγεται από τους αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών, με το οποίο τρέφονται οι προνύμφες που προορίζονται για βασίλισσες και συνεχίζουν να τρέφονται πλουσιοπάροχα με αυτό σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ως βασίλισσες μέλισσες. Οι προνύμφες που εξελίσσονται σε εργάτριες, τρέφονται με λίγο βασιλικό πολτό τις τρεις πρώτες μέρες της ζωής τους και στη συνέχεια, με γύρη, μέλι και μικρή ποσότητα βασιλικού πολτού.

Βασιλικός Πολτός και βασίλισσες μέλισσες….

Βασίλισσες και εργάτριες μέλισσες είναι γεννημένες από τα ίδια αυγά. ΄Ομως οι βασίλισσες είναι περίπου δύο φορές πιο ανεπτυγμένες και ζουν 40 φορές περισσότερο, δηλαδή 5 – 7 χρόνια, ενώ οι εργάτριες μόνο 40 μέρες. Οι βασίλισσες γεννούν περίπου 2000 αυγά την ημέρα, ενώ οι εργάτριες είναι στείρες. Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο κάστες των θηλυκών μελισσών οφείλεται στη διατροφή τους.

 

Συστατικά στοιχεία:

Ο μέσος όρος των κυριότερων συστατικών του βασιλικού πολτού είναι:

 • Υγρασία 67%
 • Πρωτεΐνες 15,5%
 • Σάκχαρα 12,5%
 • Λιπαρές ουσίες 4%
 • Τέφρα 1%
 • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε κάθε γραμμάριο: Θειαμίνη (Β1), 3,9 mg, ριβοφλαβίνη (Β2), 26,5 mg, νιασίνη (Β3) 84 mg, παντοθενικό οξύ, 186 mg, πυριβοξίνη (Β6) 2,4 mg, ινοσιτόλη 100 mg, βιοτίνη 1,7 mg, φυλλικό οξύ 0,2 mg. Επίσης Β12, D, E και C.
 • Περιέχει ακόμα ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο κλπ και 17 αμινοξέα.

Με βάση τη σύγχρονη φασματομετρική ανάλυση, περίπου 185 οργανικές ενώσεις έχουν ανιχνευθεί στο βασιλικό πολτό.

Δεν είναι φάρμακό….

Είναι τροφή…. και δεν είναι πανάκεια, όπως πίστευαν παλιά. Είναι όμως μια εξαιρετική τροφή, που λόγω της αφθονίας των θρεπτικών της συστατικών κατατάσσεται ανάμεσα στις κορυφαίες υπέρ-τροφές.

Τα οφέλη του βασιλικού πολτού για την υγεία:

 • Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, μερικές από τις πρωτεΐνες που περιέχει επιδρούν στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Σε συνδυασμό με το κάλιο που επίσης περιέχει ο βασιλικός πολτός, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
 • Εξισορροπεί τις τιμές των HDL και LDL. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική χρήση του βασιλικού πολτού μπορεί να χαμηλώσει τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και των επακόλουθων καρδιαγγειακών προβλημάτων.
 • Προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση. Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που υπάρχουν στο βασιλικό πολτό καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν την πρόωρη γήρανση των κυττάρων. Μπορούν επίσης, να μειώσουν τις ρυτίδες, να προλάβουν την τριχόπτωση και να διατηρήσουν υγιή την επιδερμίδα.
 • Ενισχύει το μεταβολισμό. Ο βασιλικός πολτός περιέχει και τα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει. Αυτά χρησιμοποιούνται στη δημιουργία νέων πρωτεïνών και την ενίσχυση της σωστής λειτουργίας του μεταβολισμού. Μπορεί να ενισχύσει την αναγέννηση των κυττάρων και την ανάπτυξη των μυών, να δυναμώσει τα οστά και να βελτιστοποιήσει τις ορμονο/ενζυματικές διαδικασίες στο σώμα μας.
 • Συμβάλλει στην ενίσχυση της γονιμότητας. Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο ο βασιλικός πολτός επιδρά στη διαδικασία της γονιμότητας δεν είναι σαφής. Κάποιοι ερευνητές τον συνδέουν με την πρωτεΐνη royalactin, ένα από τα κύρια διατροφικά συστατικά του βασιλικού πολτού, η οποία θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στη διαδικασία της μορφολογικής αλλαγής μιας προνύμφης σε γόνιμη και σεξουαλικά δραστήρια βασίλισσα μέλισσα.
 • ΄Εχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, κατά των βακτηρίων, ιών και μυκήτων. Σημαντικές θεωρούνται, επίσης, οι αντικαρκινικές του ιδιότητες. Ενισχύει τις αντιστάσεις του οργανισμού στις δυσμενείς επιπτώσεις και παρενέργειες της χημειοθεραπείας.
 • Προσδίδει ενέργεια, ζωτικότητα και καταπολεμά την αίσθηση κόπωσης, αφού επιδρά και στο νευρικό σύστημα λόγω των βιταμινών του συμπλέγματος Β και της ακετυλοχολίνης που περιέχει.
 • Ευεργετική δράση παρουσιάζει και στο συνδετικό, μυϊκό και σκελετικό ιστό, λόγω της περιεκτικότητας του σε προλίνη, αμινοξέος που συνδέεται με τη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.
 • Συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, χάρη στο ασβέστιο που περιέχει, αλλά και του ασπαρτικού οξέως που βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Κατανάλωση με προσοχή….

 • Αν έχετε την ατυχία να είστε αλλεργικοί στα μελισσοκομικά προϊόντα, μέλι, γύρη κλπ, καλύτερα να αποφύγετε το βασιλικό πολτό. Η αλλεργική αντίδραση ενδέχεται να είναι αρκετά σοβαρή και να προκαλέσει αναφυλακτικό σοκ. Αν δεν είστε σίγουροι, καλύτερα να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν προσθέσετε το βασιλικό πολτό στη διατροφή σας.
 • Δεν πρέπει να θερμαίνεται ο βασιλικός πολτός, γιατί καταστρέφονται οι ενζυματικές του ιδιότητες και μερικές από τις πρωτεΐνες του.
 • Καλύτερα ο βασιλικός πολτός να διατηρείται στο ψυγείο.
 • Αποφεύγετε τα μεταλλικά κουταλάκια γιατί αλλοιώνουν το βασιλικό πολτό.
 • Πρέπει να καταναλώνεται το πρωί, πριν το πρόγευμα και με άδειο στομάχι. Η συνήθης δόση είναι 1 κουταλάκι για τους ενήλικες, στα παιδιά ½ κουταλάκι και μέχρι 2 κουταλάκια σε αθλητές και ασθενείς.
Επιμέλεια Άντρη Πάρπα
Πηγές:
www.organicfacts.net
www.nature.com
www.foodbites.eu
www.honeymell.com
www.iatronet.gr
www.carespot.gr