Βιταμίνη D και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος

Νέες ιατρικές έρευνες συνδέουν την βιταμίνη D με προβλήματα υγείας, με το ανοσοποιητικό, με σοβαρές φλεγμονώδεις νόσους και με τα αυτοάνοσα νοσήματα. Δυο επιστημονικά περιοδικά παγκόσμιας εμβέλειας το British Medical Journal και το Nature δημοσίευσαν άρθρα σχετικά με το πιο πάνω.

Για το ανοσοποιητικό ειδικα:

Η βιταμίνη D ενεργοποιεί τα συγκεκριμένα Τ-λεμφοκύτταρα του θύμου αδένα, που αναγνωρίζουν συγκεκριμένο υιό ή βακτηρίδιο και το «πολεμούν» (Natural Killers Cells). Χωρίς επαρκή ποσότητα βιταμίνης D δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν τα συγκεκριμένα λεμφοκύτταρα και να μπουν στην μάχη. Εξ άλλου πολύ μεγάλη μελέτη με πλήρη ιατρικά πρότυπα, που αφορούσε 11,000  ανθρώπους σε 14 χώρες, εστιάστηκε στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, από απλό κρυολόγημα έως πιο σοβαρές όπως η πνευμονία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο British Medical  Journal, όσοι  έπαιρναν συμπλήρωμα βιταμίνης D είχαν καλύτερα αποτελέσματα από τα εμβόλια της γρίπης,όσον αφορά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ο κίνδυνος μειώνεται στο μισό για όσους, ενώ έχουν έλλειψη στον οργανισμό τους σε βιταμίνη D (κάτω από 25 μονάδες) και παίρνουν τακτικά συμπληρώματα σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Όταν ο οργανισμός δεν έχει επάρκεια βιταμίνης D,  ο μηχανισμός με τα T-λεμφοκύτταρα (Killers cells) του ανοσοποιητικού, δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, αφήνοντας τον οργανισμό έκθετο στις λοιμώξεις.

Φυσικά δεν είναι μόνο το ανοσοποιητικό που πάσχει από αυτή την έλλειψη, αλλά και άλλα  προβλήματα δημιουργούνται όπως οι χρονιές φλεγμονές. Mια άλλη ιατρική έρευνα απέδειξε την σχέση της βιταμίνης D με τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, την συναισθηματική διαταραχή και την κατάθλιψη.

Δεδομένος και αποδεδειγμένος είναι ο ρόλος της D στην απελευθέρωση της ενέργειας από τις τροφές, άρα και στην πρόκληση χρόνιας κόπωσης σε περίπτωση έλλειψης, αλλά και στη ρύθμιση του επιπέδου του ασβεστίου και των  φωσφορικών αλάτων, άρα στην υγεία των οστών και των αρθρώσεων.

Τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του δέρματος να παράγει βιταμίνη D όταν είναι εκτεθειμένος στον ήλιο περίπου είκοσι λεπτά. Συμβαίνει,  και έχει αποδειχτεί, ότι οι μεσογειακοί λαοί παρουσιάζουν περισσότερη έλλειψη της D παρά την ηλιοφάνεια της Μεσόγείου, σε σύγκριση με τους Σκανδιναβούς, ίσως αυτό να οφείλεται και σε κάποιους γενετικούς λόγους.

Υπάρχουν διάφορες μορφές βιταμίνης D αλλά ξεχωρίζουν οι D2 και D3. Σύμφωνα με Βρετανική μελέτη, η D3 αυξάνει σε διπλάσιο βαθμό τα συνολικά επίπεδα D, με την επίρρεια του ήλιου σε σύγκριση με την D2.

Τροφές που έχουν την D: τα λιπαρά ψάρια, τα στρείδια τα μανιτάρια κλπ.

Αποδείχτηκε από τις αιματολογικές μετρήσεις που γίνονται ότι πολύς κόσμος στην Κυπρο, έχει έλλειψη αυτής την βιταμίνης.

Ποια συγκεκριμένη δοσολογία και ποιας περιεκτικότητας συμπλήρωμα αυτής της βιταμίνης;

Eίναι θέμα εξατομικευμένο για την κάθε περίπτωση και είναι καλό να συσταθεί από τον ειδικό.

Άννα Γιαλλουρου
Φαρμακοποιός
Διαβάστε περισσότερα για συμπληρώματα διατροφής της βιταμίνης D:

 

 

 

Βιβλιογραφία:
  1. Preventing a covid-19 pandemic
    BMJ 2020; 368 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.m810 (Published 28 February 2020)Cite this as: BMJ 2020;368:m810
  2. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ 2017; 356 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.i6583 (Published 15 February 2017)Cite this as: BMJ 2017;356:i65831 Vitamin D status and childhood health. Korean J Pediatr. 2013 October; 56(10Perspective Published: 05 September 2018
  3. Vitamin D: past, present and future perspectives in the prevention of chronic diseases. Benefit – Risk Assessment of Vitamin D Supplementation. Osteoporos Int. 2010 July; 21(7): 1121–1132. Vitamin D Deficiency. N Engl J Med 2007;357:266-81. A ChIP-seq defined genome-wide map of vitamin D receptor binding: Associations with disease and evolution, Genome Research, Aug. 2010. Evaluation, Treatment, and Prevention of Vitamin D Deficiency:  J Clin Endocrinol Metab, July 2011, 96(7) 1911–1930. Vitamin D supplementation during pregnancy: double-blind, randomized clinical trial of safety and effectiveness. J Bone Miner Res. 2011 Oct;26(10):2341-57. doi: 10.1002/jbmr.463.