Γλυκομαννάνη: σύμμαχος στο αδυνάτισμα!

Ξέρεις ποια δίαιτα είναι πετυχημένη; Αυτή που δεν νιώθεις στέρηση όσο την κάνεις, αυτή που όχι μόνο δικαιολογεί αλλά επιτρέπει και τις ατασθαλίες, που φέρνει χαρούμενο αποτέλεσμα στη ζυγαριά και που σου επιτρέπει να συντηρήσεις την απώλεια βάρους για όλη σου τη ζωή!

Για τα άτομα που έχουν μάθει να τρώνε αρκετά, ο περιορισμός του φαγητού μπορεί να αποτελέσει σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στην υιοθέτηση ενός προγράμματος απώλειας βάρους. Σε αυτό έρχεται να βοηθήσει μια ουσία που βάσει μελετών έχει φανεί ότι μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση βάρους μέσω της προαγωγής του αισθήματος κορεσμού. Η ουσία αυτή λέγεται γλυκομαννάνη. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA), η γλυκομαννάνη όταν χρησιμοποιείται από υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα σε συνδυασμό με κατάλληλη διατροφή, μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματική διαχείριση βάρους. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι 3 γρ. γλυκομαννάνης ημερησίως σε τρεις δόσεις (εκ των οποίων η κάθε μια να είναι τουλάχιστον 1 γρ.) μαζί με 1-2 ποτήρια νερό πριν από τα γεύματα, στο πλαίσιο μιας υποθερμιδικής διατροφής.

 

Η προαγωγή του κορεσμού είναι ένας πολύτιμος μηχανισμός, ειδικά στο πρώτο στάδιο αλλαγής των συνηθειών και μέχρι το άτομο να συνηθίσει το νέο πρόγραμμα διατροφής, αλλά και στην πορεία όταν οι πειρασμοί ή η κούραση από τη συνεχή προσπάθεια καραδοκούν. Επομένως η γλυκομαννάνη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά άτομα που δυσκολεύονται σε αυτό το επίπεδο, έτσι ώστε η προσπάθεια να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη και αποτελεσματική.

 

Πηγή: http://laneshealth.gr

Μαρία Κολοτούρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc