, , ,

Εφίδρωση; Αντιμετωπίστε την!

Όλοι ιδρώνουμε! Άλλοι λιγότερο (μπορεί να κάνουν ολόκληρο πρόγραμμα άσκησης με ελάχιστη εφίδρωση) κι άλλοι περισσότερο (ανεβαίνοντας μόλις 5 σκαλιά) και για διαφορετικούς λόγους! Άλλοι ιδρώνουν όταν ζεσταίνονται, άλλοι όταν αγχώνονται κι άλλοι όταν κοιμούνται!

Ο ιδρώτας αποτελεί μία απολύτως φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού, στην πραγματικότητα πρόκειται για το «σύστημα ψύξης» του σώματός μας. Πιο συγκεκριμένα, το σώμα μας διαθέτει δύο τύπους ιδρωτοποιών αδένων: τους εξωκρινείς αδένες που αντιμετωπίζουν την αύξηση της θερμότητας με την απελευθέρωση ιδρώτα, ο οποίος περιέχει διάφορα άλατα και, όταν φυσήξει, μας δροσίζει, και τους αποκρινείς αδένες, που επηρεάζονται από συγκινησιακές καταστάσεις, απελευθερώνοντας ένα γαλακτώδες έκκριμα.
Οι περισσότεροι από τους περίπου 3.000.000 εξωκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες στο σώμα μας βρίσκονται στο μέτωπο, τις παλάμες, τα πέλματα των ποδιών και τις μασχάλες και εκκρίνουν τον ιδρώτα απευθείας στην επιφάνεια του δέρματος. Ο ιδρώτας αυτός αποτελείται κατά 99% από νερό και, υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι άοσμος.
Οι αποκρινείς αδένες, οι οποίοι ενεργοποιούνται αρχικά από την εφηβεία, συγκεντρώνονται στις περιοχές που καλύπτονται από τρίχες, όπως στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα. Ο ιδρώτας που απελευθερώνουν δεν μυρίζει, αλλά αποτελεί περιβάλλον και θρεπτικό υλικό ανάπτυξης των μικροβίων που υπάρχουν στην επιφάνεια του δέρματος. Τα μικρόβια αυτά προσδίδουν στον αρχικά άοσμο ιδρώτα δυσάρεστη οσμή.
Ωστόσο, όσο φυσιολογική κι αν είναι αυτή η διαδικασία, αν είναι υπερβολική μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική και επαγγελματική ζωή του ατόμου, αλλά και την ψυχολογία του. Φανταστείτε έναν επαγγελματία που ιδρώνουν πολύ τα χέρια του πόσο άβολα αισθάνεται όταν πρέπει να τείνει το χέρι του σε μια χειραψία ή πόσο επηρεάζει μια γυναίκα με τέλεια, προσεγμένη εμφάνιση, το να φαίνεται στο φόρεμά της ότι έχει ιδρώσει…

Υπεριδρωσία
Η υπεριδρωσία, είναι μια χρόνια, παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες. Υπολογίζεται ότι ταλαιπωρεί περίπου 500.000 ανθρώπους στην Ελλάδα και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, στις μασχάλες, στις παλάμες, στα πέλματα ή στο πρόσωπo.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από μασχαλιαία υπεριδρωσία, είναι αναγκασμένοι να αλλάζουν συχνά ρούχα για να μην δίνουν «κακή» εικόνα, ενώ εκείνοι που έχουν πρόβλημα στις παλάμες αποφεύγουν τις χειραψίες και δυσκoλεύονται να κρατήσoυν αντικείμενα ή να χρησιμoπoιήσoυν ένα πληκτρoλόγιο. Και στις δύο περιπτώσεις, οι άνθρωποι βιώνουν αρνητικά συναισθήματα που μπορούν να τους οδηγήσουν ακόμη και σε ψυχολογικά προβλήματα, απομόνωση και κατάθλιψη. Κι οι επιπτώσεις δεν σταματούν εδώ. Οι πάσχοντες από υπεριδρωσία παρουσιάζουν, επίσης, αυξημένo κίνδυνo δερματικών μoλύνσεων.
Η υπεριδρωσία μπορεί να είναι είτε ιδιοπαθής, δηλαδή να οφείλεται στην ύπαρξη περισσότερων ιδρωτοποιών αδένων ή στην παραγωγή περισσότερου ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες σε κάποιο άτομο, είτε ψυχογενής. Ένα άτομο δηλαδή που αισθάνεται ότι «φουντώνει» όταν αγχώνεται, είναι πολύ πιθανό να εμφανίζει υπεριδρωσία σε σχέση με κάποιον άλλο, που αντιμετωπίζει πολύ ψύχραιμα όλες τις καταστάσεις.

Αντιμετώπιση
Η τήρηση των κανόνων υγιεινής αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για τον έλεγχο της οσμής του σώματος. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητα το καθημερινό μπάνιο, η χρήση ενός κατάλληλου αποσμητικού και η επιλογή εσώρουχων και ενδυμάτων από βαμβάκι που απορροφούν τον ιδρώτα. Τέλος, η αποφυγή των συνθετικών, που δεν έχουν απορροφητικές ιδιότητες και ευνοούν την κακοσμία.
Ο ιδρώτας από μόνος του δεν μυρίζει. Γιατί όμως υπάρχει η κακοσμία από τις μασχάλες; Με τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται στις μασχάλες και την προσκόλληση του ιδρώτα στις τρίχες, δημιουργείται ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων. Το ξύρισμα αποτελεί, επομένως, μία βασική προϋπόθεση για άοσμες μασχάλες.

Σήμερα υπάρχουν πλέον στην αγορά φυσικά, αντιβακτηριδιακά αποσμητικά, τα οποία παράλληλα φροντίζουν και περιποιούνται το δέρμα. Τα φυσικά αποσμητικά περιέχουν υποαλλεργικά συστατικά, φυσικά αιθέρια έλαια, τα οποία δρουν κατά των βακτηρίων στην επιφάνεια του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις δυσάρεστες οσμές του σώματος, αφήνοντας την επιδερμίδα απαλή και ενυδατωμένη. Δεν περιέχουν αρώματα, χρώματα, οινόπνευμα, άλατα αλουμινίου, parabens και άλλα τεχνητά πρόσθετα. Αυτά τα χαρακτηριστικά, τους προσδίδουν ασφάλεια, αντισηπτική δράση και προστασία, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις απαιτήσεις που έχει ένας καταναλωτής από το αποσμητικό του. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν μπλοκάρουν τους πόρους και ότι δεν αφήνουν υπολείμματα ή λεκέδες. Αν λοιπόν μέχρι τώρα δεν χρησιμοποιούσατε αποσμητικό υπό τον φόβο ότι μπλοκάρει τους πόρους, τώρα πια μπορείτε να είστε ήσυχοι! Ό,τι ζητούσατε σε ένα αποσμητικό, σήμερα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, υπάρχει!

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα
http://www.healthyme.gr/m/articles/1912-ephidrose-antimetopiste-ten