Η Στοματική Υγεία είναι Θέμα Συνήθειας

Τέσσερις καλές συνήθειες που πρέπει να γίνουν μέρος της καθημερινότητας μας:

  1. Βούρτσισμα πρωί και βράδυ
  2. Υγιεινή διατροφή
  3. Επίσκεψη στον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο
  4. Τακτική αυτοεξέταση

Η τήρηση των τεσσάρων αυτών βημάτων, αποτελεί πυλώνα της συνολικής σωματικής και ψυχικής μας υγείας, αν σκεφτεί κανείς ότι πάνω από χίλιες ασθένειες εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα και ότι πολλές από αυτές αποτελούν την πρώτη εκδήλωση μιας νόσου που έχει ήδη προσβάλει ή θα προσβάλει άλλα όργανα ή συστήματα του οργανισμού και ως εκ τούτου ο οδοντιατρικός έλεγχος οδηγεί σε έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Διάφορα μικρόβια του στόματος μπορεί να μεταφερθούν, μέσω του αίματος σε άλλα όργανα, όπως η καρδία, και να τα προσβάλλουν. Ο τριγμός και η κακή σύγκλειση είναι οι κύριες αιτίες για ημικρανίες και πονοκεφάλους που δε μπορούν να αποδοθούν σε παθολογικά αίτια. Ακόμα οι ασθένειες των ούλων της εγκύου έχουν συσχετισθεί με τον πρόωρο τοκετό και το χαμηλό βάρος του νεογνού.

Ο ρόλος της οδοντόκρεμας

Εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο αγοράζουν οδοντόκρεμες με fluoride (φθοριούχο άλας), έχοντας την εντύπωση ότι προστατεύει τα δόντια, ενώ δεν υπάρχουν αρκετές πειστικές αποδείξεις γι΄αυτό. Στην πραγματικότητα το φθόριο είναι δηλητήριο του οποίου η ποσότητα σε ένα συνηθισμένο σωληνάριο οδοντόκρεμας, μπορεί ακόμα και να σκοτώσει ένα μικρό παιδί αν το καταπιεί. Το φθόριο μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία, αλλεργικές αντιδράσεις, στομαχική παλινδρόμηση, διαταραχές των οστών, δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και ψυχική δυσλειτουργία. ΄Ερευνες έχουν δείξει ότι το φθόριο παρεμβαίνει σε G-πρωτεΐνες, χημικούς διαβιβαστές ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των ορμονών και νευροδιαβιβαστών. Πολλές οδοντόκρεμες περιέχουν επίσης, το συνθετικό καθαριστικό SodiumLaurielSulphate, ύποπτο ως τοξικό για το ήπαρ και το γαστρεντερικό και για έλκη στο στόμα. Σε συνδυασμό με το triclosan, ένα κοινό αντιβακτηριδιακό που προστίθεται, επίσης, στην οδοντόκρεμα, μπορεί να γίνουν ισχυρά ερεθιστικά ( Toxicol Lett. 1997).

  

Εναλλακτικοί τρόποι καθαρισμού των δοντιών

  • Μαγειρική σόδα: Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σαν σκόνη ή διαλυμένη σε νερό, με λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας.
  • Στεγνό βούρτσισμα: Βουρτσίστε τα δόντια σας χωρίς οδοντόκρεμα και ξεπλύνετε κανονικά. Το βούρτσισμα έχει μεγαλύτερη σημασία από την οδοντόκρεμα.
  • Θαλασσινό αλάτι: Βουτήξτε την οδοντόβουρτσα σας μέσα σε θαλασσινό αλάτι ή διαλύστε το σε νερό.
  • Οδοντικό νήμα: Δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα, αλλά είναι απαραίτητο για τον καθαρισμό των ενδιάμεσων των δοντιών και προλαμβάνει την τερηδόνα.
  • Φράουλες: Περιέχουν ένα όξινο ένζυμο που καθαρίζει τους λεκέδες των δοντιών. Κάνετε έναν πουρέ από φράουλες και μαγειρική σόδα και θα δημιουργήσετε ένα φυσικό προïόν λεύκανσης.
  • Καθαρισμός: με φυτικές χωρίς πρόσθετα οδοντόπαστες

 

Ρόδι και έλαιο ινδικής καρύδας VS τερηδόνας

Το ρόδι έχει στυπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, που βοηθούν τα ούλα να παραμείνουν σφικτά και προλαμβάνει την εμφάνιση της τερηδόνας.

Το έλαιο της ινδικής καρύδας, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στην Ιρλανδία, επιτίθεται στα βακτήρια που δημιουργούνται από τα υπολείμματα των τροφών και  προκαλούν την τερηδόνα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η δράση του είναι τόσο αποτελεσματική, που μπορεί να αντικαταστήσει τα φάρμακα, χωρίς να επιβαρύνει την υγεία.

Αλόη VS ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας

Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Ethnopharmacology, η αλόη είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τη θεραπεία των ασθενειών των ούλων, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Μειώνει την αιμορραγία, τη φλεγμονή και τη διόγκωση των ούλων. Επίσης είναι ισχυρό αντισηπτικό με αντιμυκητιακές ιδιότητες που βοηθά σημαντικά στο πρόβλημα της στοματίτιδας και στα αφθώδη έλκη.

Επιμέλεια Άντρη Πάρπα
Πηγές:
Holisticlife gr.
ONMED.GR
Enallaktikidrasi.com
www.iatronet.com