,

Καρκίνος του προστάτη

O συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο δεύτερος σαν αιτία θανάτου

Σε αντίθεση με άλλους καρκίνους που η συχνότητα μειώνεται μετά από κάποια ηλικία, στον καρκίνο του προστάτου αυξάνεται, όσο αυξάνεται και η ηλικία. Έτσι στην ηλικία 50-55 η επίπτωση της νόσου είναι 45 περιπτώσεις ανά 100.000, στην ηλικία 60-65 ανεβαίνει στις 337 περιπτώσεις και μετά την ηλικία των 65 φθάνει στις 1000 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού.

Μετά την ηλικία των 45-50 ετών, οι άνδρες πρέπει να επισκέπτονται τον ουρολόγο σε ετήσια βάση, προκειμένου να εντοπιστεί εγκαίρως τυχόν κακοήθεια και να αντιμετωπιστεί. Ο ουρολόγος θα διαπιστώσει αν ο προστάτης είναι διογκωμένος ή σκληρός. Επίσης ,θα ζητήσει να γίνει εξέταση αίματος για τις τιμές του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), μιας πρωτεΐνης που παράγεται από τον προστάτη. Παράλληλα , ο ουρολόγος θα πάρει ιστορικό για τυχόν αλλαγές στο συνήθη τρόπο ούρησης κλπ.

Υπολογίζεται ότι το 9,5% των ανδρών άνω των 50 ετών θα παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη, αλλά μόνο το 2,5% εξ’ αυτών θα είναι θανατηφόρος. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί. Επίσης, συνήθως έχει αργή εξέλιξη. Εντούτοις, είναι σημαντικό να διαγνωστεί έγκαιρα, προτού γίνουν μεταστάσεις (συνήθως στα οστά και στους λεμφαδένες).

Επειδή η εξέλιξη της απόφραξης είναι βραδεία, οι πάσχοντες συχνά προσαρμόζονται στα ενοχλήματα, αποδίδοντας τα στην ηλικία. Οι συνέπειες της υπερτροφίας του προστάτη που παραμένει χωρίς θεραπεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές: η κατακράτηση των ούρων στην κύστη ευνοεί τις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, την λιθίαση, την ανάπτυξη ασταθούς κύστης ή ακόμη και διαφόρου βαρύτητας νεφρική ανεπάρκεια, λόγω στάσης των ούρων στο ανώτερο ουροποιητικό.

Μέτρηση του PSA

Είναι αυξημένο στον καρκίνο, μπορεί όμως να αυξηθεί και στην καλοήθη υπερτροφία, αλλά και σε φλεγμονές του προστάτου. Ενας από τους λόγους που κάνουμε έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι η χρήση του PSA.

Βιοψία του προστάτου

Η τελική εξέταση που θέτει τη διάγνωση χωρίς καμμιά αμφιβολία. Είναι απλή, δεν χρειάζεται νάρκωση και ο κίνδυνος επιπλοκών πολύ μικρός. Για τον έλεγχο των μεταστάσεων γίνεται αξονική τομογραφία, σπινθηρογράφημα οστών, και ακτινογραφία  θώρακος. Ο έλεγχος του σταδίου της νόσου είναι απαραίτητος για τον καθορισμό της θεραπείας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της Καλοήθους Υπερτροφίας του Προστάτη διακρίνονται σε αποφρακτικά (συμπτώματα κατά την ούρηση ) και ερεθιστικά (συμπτώματα από μεταβολές της ουροδόχου κύστεως).

Τα αποφρακτικά συμπτώματα είναι:

 • Καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης (διστακτικότητα)
 • Ελάττωση της ακτίνας των ούρων
 • Στάγδην αποβολή των ούρων
 • Παρατεταμένος χρόνος ούρησης
 • Αίσθημα υπολοίπου ούρων
 • Ολική αδυναμία ούρησης
 • Ακράτεια από υπερπλήρωση

Στα ερεθιστικά συμπτώματα ανήκουν:

 • Συχνουρία ( συχνή ούρηση με μικρή ποσότητα ούρων)
 • Επιτακτική ούρηση ( ξαφνική και έντονη τάση για ούρηση)
 • Επιτακτική ακράτεια
 • Αίσθημα πόνου ή καύσου κατά την ούρηση
 • Νύχτουρία (ούρηση κατά την διάρκεια της νύκτας)
 • Υπερηβικός πόνος

Απλά βήματα για να προστατέψετε την υγεία του προστάτη σας!

Προστάτεψε τον Προστάτη σου που εκτός από την ετήσια προληπτική επίσκεψη στον ουρολόγο σου, μπορείς με μερικές αλλαγές της καθημερινότητας σου, να μειώσεις ή και να αποτρέψεις τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν.

 • Τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται ή τουλάχιστον να μειωθούν στο ελάχιστο είναι: Αλκοόλ, κόκκινο κρέας, χοιρινό, γαλακτοκομικά προϊόντα, υδρογονωμένα λιπαρά, τροφές που περιέχουν συντηρητικά, χρώματα και αρώματα, καφεΐνη.
 • Τροφές που θα πρέπει να προτιμούνται: φρούτα λαχανικά (π.χ. το λυκοπένιο που υπάρχει στην τομάτα και στο καρπούζι, προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη). Επίσης στο μπρόκολο, στο κουνουπίδι, στο λάχανο, στο ραπανάκι και στις άλλες λαχανίδες τα αντιοξειδωτικά και το σελήνιο που περιέχουν, προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη.
 • Οι ξηροί καρποί, άψητοι και ανάλατοι, ιδιαίτερα αμύγδαλα, ηλιόσπορος και κολοκυθόσπορος (περιέχει ωμέγα – 3-λιπαρά, φυτοστερόλες που ανταγωνίζονται την χοληστερόλη στην απορρόφηση από το έντερο, πρωτεΐνη, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Ε, βιταμίνες Β και Α, ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, φιλικό οξύ. Οι φυτοστερόλες αναστέλλουν την ανάπτυξη του καρκίνου στον έντερο, του μαστού και του προστάτη. Τα υψηλά επίπεδα των ουσιωδών λιπαρών οξέων, του ψευδαργύρου και των φυτοστερόλων καταπολεμούν την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη).
 • Φάτε ψάρια. Τα λιπαρά ψάρια – όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος και η πέστροφα – περιέχουν ένα λιπαρό οξύ ωμέγα-3, που έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο  καρκίνου του προστάτη. Αν δεν τρώτε  συχνά ψάρια, προσπαθήστε να τα προσθέσετε μία ή δύο φορές τουλάχιστον  την εβδομάδα στη διατροφή σας… και φυσικά να είναι φρέσκα, όχι καπνιστά, παστά ή κονσέρβα.
 • Να πίνετε ΝΕΡΟ.
 • Ο ψευδάργυρος μειώνει την δραστηριότητα του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για την αντίδραση της μετατροπής της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη. Από την άλλη η προλακτίνη, μια ορμόνη η οποία εκκρίνεται από την υπόφυση, φαίνεται ότι βοηθά στην λήψη της τεστοστερόνης και της διυδροτεστοστερόνη από τον προστάτη. Όμως και στην προλακτίνη, ο ψευδάργυρος εμφανίζει ανασταλτική δράση και άρα μέσω αυτής της οδού, έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον προστάτη. Επίσης, ο ψευδάργυρος, όπως και το σελήνιο, είναι ανταγωνιστής άλλων βαρέων μετάλλων όπως το κάδμιο, τα οποία ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Ο ψευδάργυρος αποτελεί σημαντικό στοιχείο για το αντρικό αναπαραγωγικό σύστημα εφ’ όσον βοηθά στην παραγωγή και την κινητικότητα του σπέρματος. Παρενέργειες κατά την χορήγηση του ψευδαργύρου μπορούν να εμφανιστούν πάνω από τα 50 mg ημερησίως και ίσως να προκληθεί αναιμία, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και μειωμένα επίπεδα HDL χοληστερόλης.

Σας προτείνουμε το Brizo™…

Μετά από μια δεκαετία στασιμότητας στις επιλογές θεραπείας το Brizo™ προκαλεί επανάσταση στην ποιότητα ζωής των ανδρών. Τους παρέχει μια άμεση λύση στα ενοχλητικά συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας όσο και της νύκτας. Η ευεργετική επίδραση του Brizo™ για τα ενοχλητικά συμπτώματα μπορεί να γίνει αισθητή μέσα σε 45 ημέρες θεραπείας  (οι περισσότεροι θα νιώσουν την επίδρασή του από τον 1ο μήνα θεραπείας). Η βελτίωση είναι αισθητή, με τον περιορισμό των αφυπνίσεων στη μέση της νύχτας, με τη σημαντική ευκολία της ούρησης, με την πλήρη κένωση.

 • Brizo™ πρωτοποριακό προϊόν από εκχύλισμα σόγιας για την υγεία του προστάτη
 • Brizo™ επιφέρει μικρότερη συχνότητα ούρησης από τον 1ο μήνα
 • Brizo™ περιορισμός των αφυπνίσεων στη μέση της νύχτας, σημαντική ευκολία της ούρησης, πλήρη κένωση.
 • Brizo™ φέρνει την λύση σε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο πρόβλημα
 • Brizo™ δουλεύει εκεί που τα άλλα υστερούν
 • Brizo™ επιστρέφει την ποιότητα ζωής των ανδρών και να διασφαλίζει μακροπρόθεσμη αξιοπιστία
 • Το Brizo™ ενδείκνυται για άνδρες που υποφέρουν από ενοχλήσεις  του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος και σχετίζονται με την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

 

Σύνθεση: 400 mg. of SC012-εκχύλισμα σόγιας, από μη γενετικά τροποποιημένη σόγια.

Δοσολογία – Μία κάψουλα δύο φορές την ημέρα.

Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το φαρμακείο σας στην ελεύθερη Κύπρο.

Επιμέλεια: Άννα Γιάλλουρου