, ,

Αντιμετωπίζοντας την καταρροή και το κρυολόγημα με φυσικό τρόπο

καταρροή κρυολόγημα φυσικό τρόπο

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος περιλαμβάνουν μια ποικιλία ξεχωριστών συνδρόμων, όπως κοινό κρυολόγημα, φαρυγγίτιδα, γρίπη, βρογχίτιδα ελαφριάς μορφής, παραρρινοκολπίτιδα. Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι μπούκωμα, καταρροή, βήχας, πυρετός. Τα συμπτώματα αυτά, όταν δεν υπάρξουν επιπλοκές, υποχωρούν και η λοίμωξη κάνει τον κύκλο της. Συνήθως στην ιατρική καθημερινή πράξη απαιτείται ένα τριήμερο ή πενθήμερο για να συμβεί αυτό. Τα τελευταία έτη όμως παρατηρείται ότι η διάρκεια των συμπτωμάτων αυτών είναι μεγαλύτερη και πολλές φορές υπάρχει υποτροπή που μπορεί να οδηγήσει και σε επιπλοκές.

Επίσης παρατηρείται ότι με την πάροδο της ηλικίας, η άμυνα του οργανισμού εξασθενεί και ο άνθρωπος γίνεται πιο ευάλωτος. Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο ένας ενήλικας αντιμετωπίζει τρία κοινά κρυολογήματα τον χρόνο, ενώ ένα παιδί από έξι έως δέκα κρυολογήματα.

Για την καθημερινή φροντίδα του κρυολογήματος υπάρχουν παραδοσιακά πολλοί φυσικοί τρόποι επέμβασης και μείωσης της έντασης των συμπτωμάτων ή ακόμα και εξάλειψής τους. Ειδικότερα για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος συνιστάται η χρήση σκευασμάτων με βότανα όπως Κάρδαμο, Θυμάρι, Ευκάλυπτο, Γλυκόριζα και σκόνη από Ανανά. Τα Αιθέρια Έλαια & η Σαπονίνη (φυτοστερίνη) σε συνδυασμό με τα παραπάνω φυτά, συμβάλλουν στην υποστήριξη της λειτουργίας και στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων στις άνω αναπνευστικές οδούς –κυρίως στη ρινική αποσυμφόρηση-, όπως και στο βήχα (ξηρό ή παραγωγικό).

Ο Ευκάλυπτος είναι γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες στο αναπνευστικό σύστημα γιατί διευκολύνει και απελευθερώνει την αναπνοή. Έχει αντιβακτηριδιακή και αντιϊκή δράση, μειώνει την καταρροή, έχει βλεννολυτική και αποχρεμπτική δράση. Επίσης βελτιώνει την αναπνοή σε κρυολογήµατα και ιγμορίτιδες και είναι εξαίρετο αντιπυρετικό. Δρα ως αντιβιοτικό και αντισηπτικό των αναπνευστικών οδών. Είναι ιδανικό για τη θεραπεία της ρινικής απόφραξης και της ρινοφαρυγγίτιδας. Επίσης δρα στις βρογχίτιδες (οξείες και χρόνιες) και στις κρίσεις άσθµατος σταµατά την υπερβολική έκκριση των βρόγχων.

Η σκόνη από Ανανά έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Το ένζυμο βρωμελαΐνη (από Ανανά) καταστέλλει λοιμώξεις – φλεγμονές και ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν καταρροή και βρόγχος. Ενδείκνυται για όλες τις καταρροϊκές παθήσεις των αεροφόρων οδών.

Το Κάρδαμο είναι «βιολογικό» αντιβιοτικό με αντιπυρετικές ιδιότητες και αποχρεμπτική δράση. Χρησιμοποιείται ευρέως στη Νότια Ασία για τη θεραπεία των λοιμώξεων στα δόντια και τα ούλα, για την πρόληψη και τη θεραπεία προβλημάτων του λαιμού, την συμφόρηση των πνευμόνων και την πνευμονική φυματίωση και τις πεπτικές διαταραχές.

Η Επιτροπή Ε συνιστά την εσωτερική χρήση της ρίζας Χρένουστα κρυολογήματα και για την υποστήριξη σε περίπτωση λοιμώξεων. Εξωτερικά υποστηρίζεται η χρήση για την ενίσχυση της αιμάτωσης στις ελαφριές μυαλγίες. Σε πειράματα με ζώα αποδείχτηκε ότι έχει αντιμικροβιακή, σπασμολυτική δράση καθώς και δράση ενίσχυσης της αιμάτωσης.

Η Γλυκόριζα περιέχει γλυκοσίδια (γλυκορριζίνη και γλυκυρριζινικό οξύ), σαπωνίνες, φλαβονοειδή, πικρά στοιχεία, πτητικά έλαια, κουμαρίνες και ασπαριγίνη. Έχει σπασμολυτική δράση στους βρόγχους, έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες και είναι θεραπευτική για το στομάχι. Δρα ως μαλακτικό για την πεπτική και την ουροποιητική οδό, ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση στον σταφυλόκοκκο (Staphylococcus aurens), στον στρεπτόκοκκο (Streptococcus mutans) και στο μυκοβακτήριο (Mycobacterium smegmatis).

Το Θυμάρι παρουσιάζει ισχυρή δράση εναντίον διαφόρων βακτηρίων και ιών. Επιπλέον βοηθά στην απόχρεμψη και χαλαρώνει τους βρογχικούς σπασμούς. Η Επιτροπή Ε και η ESCOP υποστηρίζουν τη χρήση σε περίπτωση φλεγμονών της αναπνευστικής οδού, ιδιαίτερα της βρογχίτιδας. Το Θυμάρι βοηθά στο βήχα (σπαστικό βήχα) και έχει βλεννολυτική δράση. Το πτητικό του έλαιο, περιέχει θυμόλη, καρβακρόλη, κυμόλη, λιναλόλη, βορνεόλη, καμφένιο, κινεόλη, καμφορά, τανίνη, πικρά στοιχεία, φλαβονοειδή και τριτερπενοειδή.

Ο Ψευδάργυρος είναι ένα συστατικό σε περισσότερα από 300 ένζυμα που ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες – προπαντός σε κρυολογήματα ή σε ιώσεις και στις συνέπειές τους.

Ο μοναδικός συνδυασμός των παραπάνω φυσικών ουσιών αποτελούν μια άριστα αποτελεσματική λύση στο συχνό πρόβλημα του κρυολογήματος και της καταρροής.

Συνήθως με μια «δόση εφόδου», όταν το κρυολόγημα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο είναι δυνατό να περιοριστούν σημαντικά τα συμπτώματα (καταρροή, μπούκωμα, βήχας) ή ακόμα και να ανασταλούν.

Επιστημονική Ομάδα metapharm