,

Κουρκουμίνη, το ιαματικό μπαχαρικό και σε συμπλήρωμα

Ένα καινοτόμο φυτικό θεραπευτικό σκεύασμα, το Intesti-Curc, με βάση την κουρκουμίνη, έκανε την εμφάνισή του και στην Κύπρο. Επιστημονικές μελέτες σε τρία ιατρικά κέντρα επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά του. 

Ένα καινοτόμο φυτικό σκεύασμα, το Intesti-Curc που δημιουργήθηκε με βάση την κουρκουμίνη (το γνωστό μπαχαρικό turmeric που προέρχεται από τους κονδύλους της ρίζας του τροπικού φυτού Κουρκούμη η Μακρά (Rizoma Curcuma Longa), έφθασε και στην Κύπρο. Τώρα λοιπόν, το Intesti-Curc βρίσκεται στη διάθεση των ασθενών με παθήσεις του  γαστρεντερικού συστήματος. Τι είναι όμως, το Intesti-Curc και τι προσφέρει; Αρκεί να σας αναφέρουμε ότι επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και είναι αποτελεσματικό στην θεραπεία των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.

Κουρκουμίνη, η αποτελεσματική

κουρκουμίνΗ κουρκουμίνη, το συστατικό το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή του Intesti-Curc έχει χρησιμοποιηθεί από τα βάθη των αιώνων για την θεραπεία πολλών φλεγμονωδών καταστάσεων και ειδικότερα των φλεγμονών του γαστρεντερικού συστήματος. Με βάση αυτή την γνώση, άρχισαν και διεκπεραιώθηκαν κατά την περίοδο Ιουλίου 2011 –Ιουνίου 2014, κλινικές δοκιμές σε τρία ιατρικά κέντρα, στο Ισραήλ, το Χόνγκ Κογκ και την Κύπρο.

Η πρώτη παρουσίαση 

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, παρουσιάσθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρία Karpasia Health Products Ltd. Στην παρουσίαση παρέστησαν και μίλησαν μεταξύ άλλων ο Ισραηλινός καθηγητής Nir Salomon, R&D Advisor of ITS Medical Integrative Therapeutic Solutions και ο δρ  Ιωάννης Καϊμακλιώτης, Γαστρεντερολόγος MD, AGAF.

κουρκουμίνη

Ο Ισραηλινός καθηγητής Nir Salomon, R&D Advisor of ITS Medical Integrative Therapeutic Solutions.

κουρκουμίνη

Ο δρ. Ιωάννης Καϊμακλιώτης, Γαστρεντερολόγος MD, AGAF.

Οι ομιλητές ανέλυσαν τα θετικά αποτελέσματα της χρήσης του Intesti-Curc σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα. Τα αποτελέσματα της έρευνας επελέγησαν και δημοσιεύθηκαν στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό «Clinical Gastroenerology and Hepatology». Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, το Intesti-Curc  αποτελεί ενεργό φυτοχημική ένωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα είδη φλεγμονών του εντέρου, όπως η ασθένεια Crohn’s.

Επιστημονικές μελέτες

κουρκουμίνηΤο σκεύασμα  χρησιμοποιήθηκε σε in vitro πειράματα, σε άτομα με εντερική κολίτιδα. Στα άτομα είχε χορηγηθεί κουρκουμίνη,  τα δε αποτελέσματα έδειξαν μεγάλη βελτίωση, αφού υπήρξε αναστολή των προφλεγμονωδών κυτοκινών και NF-kB. Έγινε επίσης διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη στη διάρκεια της οποίας χορηγήθηκε σε ομάδα ασθενών η μέγιστη δόση  μεσαλαζίνης, ώστε να ξεκινήσουν όλοι με τα ίδια κριτήρια. Στην πρώτη ομάδα χορηγήθηκε η μέγιστη δόση μεσαλαζίνης και 3 gr κουρκουμίνης. Στην δεύτερη  ομάδα χορηγήθηκε η μέγιστη δόση μεσαλαζίνης και placebo.

Οι αριθμοί μιλούν…

κουρκουμίνηΣε διάστημα ενός μηνός τα αποτελέσματα έδειξαν:

Βελτίωση σε 17 από τους 25 ασθενείς (65.3%) που λάμβαναν κουρκουμίνη + mesalamine

Βελτίωση σε τρείς  από τους 22 (12.5%) ασθενείς που λάμβαναν placebo + mesalamine

Ενδοσκοπικά:

Μόνο 38 από τους 50 πληρούσαν τα κριτήρια για ενδοσκοπική εξέταση και τα αποτελέσματα έδειξαν:

Βελτίωση σε οκτώ από τους 22 ασθενείς που λάμβαναν κουρκουμίνη + mesalamine

Κανένας από τους 16 ασθενείς που λάμβαναν placebo+ mesalamine

Η κλινική και ενδοσκοπική εξέταση έδειξε ότι η προσθήκη κουρκουμίνης στην θεραπεία με τη μεσαλαζίνη σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα, είναι πολύ πιο αποτελεσματική σε σχέση με την μεσαλαζίνη μόνη της.

Αύξηση των νόσων του εντέρου

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των περιστατικών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, γεγονός που αποτέλεσε  πρόκληση για τους ερευνητές ώστε να ασχοληθούν με την παρασκευή νέων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των νόσων αυτών. Τα υφιστάμενα θεραπευτικά μέσα ή ο συνδυασμός τους δεν υπήρξαν ιδιαίτερα ανακουφιστικά για τους πάσχοντες αφού ποσοστό  30-50% με ήπια-μέτρια εντερική κολίτιδα, δεν ανταποκρίνονται ή ανταποκρίνονται ανεπαρκώς.  Η θεραπεία,  με χρήση κορτικοστεροειδών ή ανοσοκατασταλτικών  έχει  σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό ενώ το κόστος της είναι αυξημένο.

Τι είναι η ελκώδης κολίτιδα;

Η ελκώδης κολίτιδα είναι πάθηση που προσβάλλει το βλεννογόνο του παχέος εντέρου. Η φλεγμονή εντοπίζεται σε συνεχόμενο τμήμα του παχέος εντέρου. Τα συμπτώματα της είναι κοιλιακός πόνος, απώλεια βάρους, πυρετός, αιμορραγία από το ορθό και διάρροια. Η διάγνωση γίνεται με κολονοσκόπηση και σιγμοειδοσκόπηση.