Οι αρνητικές επιπτώσεις των αντισηπτικών στο δέρμα: Αλλεργική και ερεθιστική δερματίτιδα

Όταν χρησιμοποιούμε συχνά αντισηπτικά, τότε αναπτύσσεται στο δέρμα μας εξίσου συχνά δερματίτιδα εξ επαφής και πιο σπάνια αλλεργική δερματίτιδα. Η σωστή ως προς την ουσία της, πολιτική σε όλα τα κράτη να ευεσθητοποιήσουν και να ωθήσουν όλο τον κόσμο στην πολύ συχνή χρήση αντισηπτικών, που κατέληξε να είναι υπερβολική, πολλές φορές, προστατεύει από τον κορωνοϊό, αλλά έχει και κακές επιπτώσεις στο δέρμα.

Από τις επιπτώσεις αυτές έχουμε στις 90% , ανάπτυξη ερεθιστικής δερματίτιδας και στις 10%, ανάπτυξη αλλεργίας που οφείλεται σε ένα από τα έκδοχα του αντισηπτικού. Τα αντισηπτικά που χρησιμοποιούμε  πρέπει να έχουν έγκριση από ένα εθνικό φορέα υγείας στην Ευρώπη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιέχουν χλωρίνη.

Αν πρόκειται για αντισηπτικό σαπούνι, τότε καλό είναι να περιέχει και κάποιο μαλακτικό παράγοντα ώστε ταυτόχρονα να προστατεύεται και το δέρμα. Δυστυχώς όσο πιο πολλούς αντιμικροβιακους παράγοντες έχουν τα αντισηπτικά σαπούνια τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα για ανάπτυξη ερεθισμών και αλλεργίας στο δέρμα. Τα χέρια πρέπει, να πλένονται με σαπούνι και μόνο όταν δεν είναι διαθέσιμο το σαπούνι να χρησιμοποιείται το αντισηπτικό, τόσο συχνά όσο ορίζουν οι οδηγίες για την προστασία από τον κωρονοϊό.

Στην περίπτωση που έχουμε αλλεργική δερματίτιδα και αυτό θα το διαγνώσει ο γιατρός, θα πρέπει να γίνει αλλαγή αντισηπτικού και ο γιατρός θα συστήσει και χρήση φαρμακευτικής κρέμας. Υπάρχει η δυνατότητα με κάποια δερματικά τεστ που κάνουν οι γιατροί να βρεθεί σε τι έχει αλλεργία κάποιος αυτά όμως δεν γίνονται αυτή την περίοδο.

Στην περίπτωση της ερεθιστικής δερματίτιδας ο συνδυασμός μιας μαλακτικής κρέμας και του Aloe Vera gel, https://karpasia-hp.com/aloe-vera-gel/ ή και μόνο του Aloe gel δίνει πολύ καλά αποτελέσματα και μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις έντονου ερεθισμού θα χρειαστεί κορτιζονούχα κρέμα.

Άννα Γιάλλουρου
Φαρμακοποιός