Οστεοπόρωση και σκελετική υγεία

Οστεοπόρωση είναι το νόσημα που χαρακτηρίζεται από την ελάττωση της αντοχής του οστού, με αποτέλεσμα  τα οστά να χάνουν δύναμη και αντοχή με το πέρασμα των χρόνων, να γίνονται πιο λεπτά και ευπαθή, και τελικά να είναι επιρρεπή σε κατάγματα, κυρίως στην σπονδυλική στήλη, στους γοφούς και στους καρπούς.

Συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα μέχρι να συμβεί το πρώτο κάταγμα και θεωρείται παγκοσμίως η δεύτερη αιτία σωματικής ανικανότητας και θνητότητας δημιουργώντας την αναγκαιότητα  για έγκαιρη διάγνωση Γυναικών και Αντρών άνω των 65 ετών. Η εξέταση γίνεται με μία απλή και ανώδυνη μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Τα συμπτώματα μπορούν εμφανιστούν με πόνους στη σπονδυλική στήλη λόγω μικροκαταγμάτων ή με καθίζηση ή παραμόρφωση των σπονδύλων με αποτέλεσμα την κύφωση ή ελάττωση του ύψους.

Η πιο συχνή μορφή οστεοπόρωσης στις γυναίκες είναι η Μετεμμηνοπαυσιακή και εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση και σχετίζεται με τη μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων, που φυσιολογικά παρατηρείται σε αυτή την ηλικία των γυναικών.

Ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση οστεοπόρωσης είναι:

  • Μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Ανορεξία
  • Αλκοολισμός
  • Το Οικογενειακό Ιστορικό
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Θυρεοειδοπάθειες

Τα γονίδια καθορίζουν το 60-70% της οστικής μάζας ωστόσο κατά 30-40% μπορεί να τροποποιηθεί με τη διατροφή και την άσκηση. Έχει μεγάλη σημασία να καταναλώνει κανείς τροφές που περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη D. Σε συνδυασμό με την άσκηση δυναμώνει  το μυϊκό  σύστημα, βελτιώνεται η ισορροπία και αποτρέπονται οι πτώσεις και τα ατυχήματα, καθυστερώντας την απώλεια της οστικής μάζας. Η καλύτερη άσκηση  για την πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι αυτή στην οποία ασκούνται πιέσεις στα οστά, δηλαδή η άσκηση με βάρη, το ποδήλατο και το τζόκινγκ. Τα άτομα και κυρίως τα γηραιά άτομα άνω των 60 ετών που δεν μπορούν να φθάσουν τη συνιστώμενη πρόσληψη στα απαραίτητα ιχνοστοιχεία, καλό θα ήταν λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής

 

Εμείς σας προτείνουμε το Femarelle® Unstoppable το οποίο είναι fyto – SERM ( επιλεκτικός ρυθμιστής οιστρογονικών υποδοχέων) για την διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και της οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με προκλινικές μελέτες το Femarelle έχει μοναδικό μηχανισμό αναγέννησης των οστών μέσω της ενεργοποίησης των οστεοβλαστών.

 

Το Femarelle δέν περιέχει οιστρογόνα ούτε ισοφλαβόνες και είναι υψηλής ασφάλειας προιόν αφού μέχρι σήμερα δέν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες  Μετά από πολυάριθμες μελέτες  έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στο σχηματισμό νέου οστού στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Το ασβεστίο και η βιταμίνη D3 που περιέχει  ενδυναμώνει τα οστά  και βοηθά στην ανάπλαση νέου οστού. Επιπλέον  βοηθά στην κολπική ξηρότητα και η προσθήκη των βιταμίνών Β2 και Β7, βοηθούν  στην λίπανση των κολπικών τοιχωμάτων ( βλεννώδεις μεμβράνες ), καθώς και στο μεταβολισμό. Επίσης συμβάλλουν στη μείωση της κόπωσης . Ο συνδυασμός αυτός παρέχει την καλύτερη υποστήριξη στις ανάγκες των γυναικών 60+.

Το Femarelle® Unstoppable έχει δημιουργηθεί  για τις γυναίκες των 60+ όπου συμβάλλει και βελτιώνει σε έναν υγιή, και με ευεξία τρόπο ζωής.

Επιμέλεια

Άγγελος Μαυρουδής