Ποια είναι η σωστή δίαιτα;

Η παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα της κοινωνίας μας. Έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας ακόμα και μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Η απώλεια βάρους είναι σίγουρα μία δύσκολη υπόθεση, που απαιτεί αυτοέλεγχο, πειθαρχία και δύναμη θέλησης.  Ωστόσο, πολλές φορές είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη για λόγους που έχουν άμεση σχέση όχι μόνο με την αισθητική αλλά κυρίως με την υγεία μας.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η δίαιτα δεν πρέπει να θεωρείται υπόθεση μόνο κάποιων εβδομάδων ή μηνών. Στην πραγματικότητα προϋποθέτει αλλαγή τρόπου ζωής με την υιοθέτηση αρχών υγιεινότερης διατροφής που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για το υπόλοιπο της ζωής μας. Τα πιο επιτυχημένα προγράμματα απώλειας βάρους είναι εκείνα που συνδυάζουν αλλαγή τρόπου ζωής, εκπαίδευση, ενίσχυση των κινήτρων, συχνή επαφή με την θεραπευτική ομάδα, ψυχολογική υποστήριξη του ατόμου και της οικογένειας και άσκηση.

Ποια είναι η σωστή δίαιτα;
Οι ειδικοί επιμένουν ότι ρεαλιστικός στόχος είναι η απώλεια 5-10% του βάρους, με ένα ολιγοθερμιδικό διαιτολόγιο που στηρίζεται αποκλειστικά στη μείωση των θερμίδων κατά 500-1.000 ημερησίως και οδηγεί σε απώλεια 0,5-1 κιλού την εβδομάδα. Το διαιτολόγιο πρέπει να είναι θρεπτικά πλήρες, να προσαρμόζεται στον τρόπο ζωής του καθενός και να μην περιλαμβάνει τροφές που το άτομο δεν θέλει ή δεν πρέπει να καταναλώνει. Με την απώλεια βάρους, βελτιώνεται ο μεταβολισμός, μειώνονται οι τιμές του σακχάρου, των λιπιδίων και της αρτηριακής πίεσης, πέφτει η «κακή» χοληστερίνη και ανεβαίνει η «καλή».

Προτείνουμε:

 • Να τρώτε 3 γεύματα. Είναι βασικό να μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο για μεγάλα διαστήματα και να έχετε μικρά και συχνά γεύματα.
 • Ξεκινήστε δίαιτα τρώγοντας ποικιλία, μικρή ποσότητα
 • Μασάτε αργά την τροφή σας. Συχνά τα παχύσαρκα άτομα είναι άτομα που τρώνε πολύ γρήγορα. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το πιάτο έχει αδειάσει και αρχίζει ο δεύτερος γύρος. Αυτό, ωστόσο, δεν δίνει το χρόνο στο κέντρο της πείνας που είναι στον εγκέφαλο να ικανοποιηθεί.
 • Μια από τις χειρότερες συνήθειες που έχουν τα άτομα με το πρόσθετο φορτίο βάρους είναι εκείνη «του τσιμπολογήματος». Η συνήθεια αυτή μας κάνει να χάνουμε τον έλεγχο της ποσότητας της τροφής που καταναλώνουμε.
 • Επιπλέον, για να έχουμε καλύτερο έλεγχο της ποσότητας της τροφής που καταναλώνουμε, δεν θα πρέπει να τρώμε σε ένα γεύμα από λίγο, σερβίροντας πολλές φορές το πιάτο μας, αλλά να ελέγχουμε εξαρχής την ποσότητα του φαγητού που θα φάμε στο συγκεκριμένο γεύμα, προτιμώντας πιάτα μικρού μεγέθους.
 • Βοηθά να συνηθίζουμε να πλένουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα.
 • Τα προϊόντα χαμηλών λιπαρών ουσιών δεν είναι πιο υγιεινά από άλλα, αφού ανταλλάσουν λίπος με περισσότερη ζάχαρη ή αλάτι και θερμίδες
 • Αποφεύγετε δίαιτες υποθερμιδικές, στερητικές, συνδυαστικές, μονοφαγικές, πρωτεϊνικές, σύμφωνα με την ομάδα αίματος, με υποκατάστατα γεύματος, χημικές. Οι δίαιτες αυτές τις περισσότερες φορές προκαλούν σύγχυση και σπάνια οδηγούν σε ουσιαστική απώλεια και διατήρηση του χαμένου βάρους. Επιπλέον μπορεί να σας προκαλέσουν προβλήματα υγείας.
 • Πίνετε νερό, πριν και μετά τα γεύματα, είναι απαραίτητο. Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και προσφέρει ευεξία.
 • Αυξήστε τη φυσική σας άσκηση, έστω και μισή ώρα δυνατό περπάτημα είναι μία καλή βοήθεια στην προσπάθεια για απώλεια βάρους. Η άσκηση, πέρα από τα πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα που έχει στην υγεία μας, βοηθά στην ενδυνάμωση και σύσφιξη των μυών, στην κατανάλωση ενέργειας.
 • Στόχος είναι το χάσιμο βάρους αλλά μη βάζετε μακρινούς και μη ρεαλιστικούς στόχους.
 • Φροντίστε να μην ζυγίζεστε παραπάνω από μία φορά την εβδομάδα. Το ανεβοκατέβασμα στην ζυγαριά περισσότερο αγχώνει παρά βοηθά.
 • Τρώγε μόνο όταν πεινάς και όχι όταν έχεις όρεξη.