, ,

Ποια πολυβιταμίνη σου ταιριάζει;

Αρκετός κόσμος θεωρεί ότι όλες οι πολυβιταμίνες είναι ίδιες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο, την ηλικία τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε οργανισμού, τη σύνθεσή τους κτλ. «Μια βασική διάκριση για τις πολυβιταμίνες είναι το περιεχόμενό τους. Μπορεί μια πολυβιταμίνη να εξασφαλίζει απλά την ελάχιστη ποσότητα αναφοράς μιας ουσίας, εν αντιθέσει με μια πολυβιταμίνη η οποία θα περιέχει τα βέλτιστα επίπεδα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, «δεμένα» σε ένα θρεπτικό υπόστρωμα κατάλληλο για απορρόφηση. Επίσης, υπάρχουν πολυβιταμίνες με συνθετικά συστατικά και άλλες με φυσικά συστατικά. Όλα τα ανωτέρω διαφοροποιούν την απορρόφηση αλλά και την απόδοση», εξηγεί η ειδικός κ. Μαγδαληνή Σελανικλή, Regulatory Affairs Manager της εταιρείας ISO-PLUS..

Διάκριση με βάση την ηλικία
Είναι γνωστό ότι η κάθε ηλικία έχει τις δικές της διατροφικές και όχι μόνο απαιτήσεις. Είναι διαφορετική η θρεπτική ανάγκη για ένα παιδί που ο στόχος είναι η υγιής ανάπτυξη, άλλη για έναν ενήλικα που ο βασικός στόχος είναι η ευεξία και διαφορετική για μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση που ο κύριος στόχος είναι η οστική και ορμονική υγεία. «Στα ποιοτικά συμπληρώματα διατροφής δεν ισχύει “one size fits all”», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Σελανικλή.

Οι συνήθεις ηλικιακές ομάδες στις οποίες διαχωρίζονται οι πολυβιταμίνες είναι οι εξής:

  • Παιδιά (άνω των 3) και μέχρι την εφηβεία
  • Ενηλίκων
  • Εγκύων & Θηλαζουσών
  • Ηλικίας 50+
  • Διαχωρισμός ανάλογα με την ανάγκη π.χ. για έξτρα ενέργεια, εγκεφαλικές λειτουργίες.

Διάκριση με βάση το φύλο
Η ειδικός υποστηρίζει πως είναι διατροφικά ορθό να γίνεται διάκριση σε σχέση και με το φύλο, καθώς π.χ. γυναίκες και άντρες αναπαραγωγικής και μη ηλικίας έχουν διαφορετικές ανάγκες. «Σε μια πολυβιταμίνη με στόχευση την ανδρική υγεία, προτεραιότητα θα είχαν, πέρα από το βασικό μοτίβο των βιταμινών, στοιχεία για την υγεία του προστάτη, της καρδιάς κοκ. Σε μια πολυβιταμίνη με στόχευση τη γυναικεία υγεία προτεραιότητα θα είχε η εξασφάλιση της υγιούς αιμοποίησης λόγω της έμμηνου ρύσεως, η ορμονική υγεία και το χτίσιμο μιας επαρκούς οστικής μάζας», εξηγεί.
Καλύπτουν, όμως και πιο εξειδικευμένες ανάγκες ακόμη και στο ίδιο φύλο, όπως είναι για παράδειγμα οι ανάγκες μίας εγκυμονούσας γυναίκας. Σε μια τόσο συγκεκριμένη κατηγορία χρειαζόμαστε μια πολυβιταμίνη βασισμένη στις ευρωπαϊκές και διεθνείς οδηγίες σχετικά με τη βέλτιστη διατροφή των εγκύων. «Ειδικά σε αυτή την κατηγορία, η πολυβιταμίνη εξασφαλίζει το να μην «φορτώσουμε» την έγκυο με πολλά διαφορετικά σκευάσματα, 1 για το σίδηρο, 1 για το φυλλικό, 1 για το ασβέστιο, μαγνήσιο κλπ. και να νιώθει «ασθενής» κατά την κατανάλωση. Εν αντιθέσει, όταν η συμπλήρωση των διατροφικών αναγκών περιορίζεται σε 1-2 ταμπλέτες η συμμόρφωση κατανάλωσης είναι καλύτερη», λέει η κ. Σελανικλή.

Επιλέγοντας την κατάλληλη πολυβιταμίνη
Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος για να μπορέσει να επιλέξει τις σωστές πολυβιταμίνες; Πέραν των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται να καλύψει, ανάλογα με τις ανάγκες του φύλου, της ηλικίας ή κάποιας ιδιαίτερης κατάστασης στην οποία βρίσκεται – όπως είδαμε αναλυτικά πιο πάνω -, θα πρέπει να προσέξει και κάποια άλλα θέματα, που καθορίζουν την ταυτότητα του προϊόντος που επιλέγει. «Θα ξεκινήσει με το να επιλέξει μια υπεύθυνη εταιρία, με ποιοτικά προϊόντα και ειλικρινές labelling στην ετικέτα. Μια ετικέτα ενός προϊόντος πρέπει να αναγράφει βάσει του νόμου όλα τα συστατικά, ενεργά και πρόσθετα, όπως επίσης και το ρόλο τους, τις ποσότητές τους και την ποσοστιαία ποσότητα που περιέχεται σε σχέση με την Προτεινόμενη Ποσότητα Αναφοράς στην ΕΕ. Επίσης, θα πρέπει το προϊόν να έχει τις ανωτέρω πληροφορίες στα ελληνικά και να είναι γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ», αναφέρει η κ. Σελανικλή, τονίζοντας επιπλέον πως σταθερός και βασικός μας σύμμαχος στην επιλογή των κατάλληλων πολυβιταμινών και άλλων συμπληρωμάτων, είναι πάντα ο επιστήμονας υγείας.

who is who

Μαγδαληνή Σελανικλή
Regulatory Affairs Manager
mselanikli@iso-plus.gr
www.ehpm.org
https://gr.linkedin.com/in/magdaliniselanikli

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα

http://www.healthyme.gr/m/articles/2100-poia-polubitamine-sou-tairiaz