, ,

Σύνδρομο Ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου  είναι μια συχνή πάθηση του Πεπτικού Συστήματος και επηρεάζει περίπου το 20% των ενηλίκων. Η πάθηση είναι συχνότερη στις γυναίκες και παρουσιάζετε συχνότερα μεταξύ 20-40 ετών και στα δύο φύλα

Η διατροφή  είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί που υποφέρουν με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου αφού επηρεάζει τη διατροφή τους δημιουργώντας άγχος για το τι θα καταναλώσουν χωρίς να δημιουργηθούν παρενέργειες.

Σήμερα βρέθηκε τρόπος για να αντιμετωπιστεί το σύνδρομο αυτό με την χρήση του  ψύλλιου, ένα φυτό, του οποίου οι σπόροι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και συμβάλλουν στην καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.

Οι  πάσχοντες που υποφέρουν συχνά από πρηξίματα, πόνους στην κοιλιακή χώρα, δυσκοιλιότητα και συμπτώματα που σχετίζονται άμεσα και με τη διατροφή μπορούν σήμερα να χρησιμοποιούν το ψύλλιο.

Επιστήμονες στην Ολλανδία διεξήγαγαν μελέτη για το ψύλλιο και κατά πόσο οι διαλυτές φυτικές ίνες του μπορούν να συμβάλλουν θετικά στη ζωή ενός ατόμου με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Στη μελέτη έλαβαν μέρος σχεδόν 300 άτομα από 18-65 ετών που έπασχαν από το σύνδρομο.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε ομάδες: η πρώτη λάμβανε 10 γραμμάρια ψυλλίου που είναι πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες, η δεύτερη έπαιρνε την ίδια δόση σε πίτουρο, το οποίο όμως είναι πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και η τρίτη ομάδα λάμβανε εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). Και στις τρεις ομάδες οι παράγοντες που διερευνούνταν (ψύλλιο, πίτουρο και πλασέμπο) χορηγούνταν δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες.

Οι ασθενείς αξιολογούνταν από τους ειδικούς κατά τη διάρκεια της μελέτης στον πρώτο, δεύτερο και τρίτο μήνα της θεραπευτικής δοκιμής, ώστε να εντοπίσουν ποια συμπτώματα είναι πιο έντονα και αν υπάρχουν δείγματα θεραπείας. Για την αξιολόγηση αυτή και ιδιαίτερα για την αξιολόγηση του πόνου στην κοιλιά και της ποιότητας ζωής των ασθενών, χρησιμοποιήθηκαν καθιερωμένα τυποποιημένα πρότυπα.

Σύμφωνα με έρευνες οι φυτικές ίνες του ψύλλιου είναι πολύ βοηθητικές και επιλύουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του ευερέθιστου εντέρου. Επεσήμαναν όμως ότι οι διαλυτές φυσικές ίνες είναι αυτές που βοηθούν στο σύνδρομο σε αντίθεση με τις αδιάλυτες φυσικές ίνες οι οποίες όχι μόνο δεν το βοηθούν αλλά το χειροτερεύουν.

Εμείς σας προτείνουμε το Cotipsilium kinetic της Specchiasol το οποίο είναι ένα καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής με βάση τα φυτικά πεπτικά ένζυμα, ίνες ψυλλίου, ξηρό εκχύλισμα τζίντζερ υψηλής τιτλοδότησης, αχλάδι και ταμάρινδο τα οποία εξισορροπούν τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον βοηθούν τον οργανισμό να κάνει πιό αποτελεσματική τη διαδικασία της πέψης με αποτέλεσμα την εξάλειψη των αερίων.