Τα προβιοτικά και το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει το παθογόνο ή την τοξίνη που πρέπει να την μπλοκάρει ο οργανισμός. Απλά δηλαδή το ανοσοποιητικό περιλαμβάνει προσαρμοστικές και έμφυτες (συγγενείς) λειτουργίες  και έχει στόχο  να διαχωρίζει σωστά τι είναι ο εαυτός μας και τι είναι ξένο και να αντιδρά όταν  κάτι είναι ξένο. Όταν το ανοσοποιητικό δουλεύει σωστά μας επιτρέπει να αναπτύξουμε μια ισχυρή άμυνα έναντι των υιών και των μικροβίων και ταυτόχρονα να μην αντιδρούμε υπερβολικά στις αλλεργίες ή στα αυτοάνοσα νοσήματα.

Το 70 με 80% του ανοσοποιητικού μας είναι εγκατεστημένο μέσα στο έντερο και τα ζωτικά εργαλεία του είναι τα καλά βακτηρίδια του εντέρου. Γι αυτό και είναι καλά να διατηρούμε ποικιλία καλών βακτηριδίων σε επαρκείς ποσότητες. Αυτό βοηθά στην υγιή ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Οι επιστήμονες κρούουν το κώδωνα του κινδύνου γιατί, η συνεχής και εν πολλοίς άσκοπη χρήση αντιβιοτικών καταστρέφει την βακτηριακή ισορροπία και κατά επέκταση το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τα επόμενα 30 χρόνια το ποσοστό των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων αναμένεται να αυξηθεί κατά 40%. Αυτό είναι παρά πολύ σοβαρό εν όψη και της ταυτόχρονης εμφάνισης νέων λοιμογόνων νόσων σε παγκόσμια κλίμακα. Άρα η ανθρωπότητα  πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ισχυρής ανοσίας  και εντερικής υγείας στον άνθρωπο.

Είναι πλέον αποδεκτό επιστημονικά ότι το εντερικό μικροβίωμα και η διασάλευση της ισορροπίας του , ευθύνεται για την επιδείνωση αυτοάνοσων νοσημάτων, φλεγμονωδών νόσων και γενικής εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στις κοινότητες των μικροοργανισμών του εντέρου και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Όπως επίσης οι διατροφικές ατασθαλίες και ειδικές δίαιτες διαταράσσουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Γι αυτό η λήψη προβιοτικών θεωρείται απαραίτητη για την αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας αλλά και για πρόληψη και για την θεραπεία πολλών ασθενειών.

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται η λήψη προβιοτικών

 • Όταν παίρνουμε αντιβιοτικά
 • Όταν παρουσιάζονται διαταραχές του εντέρου οποιασδήποτε αιτιολογίας
 • Όταν έχουμε εντερικές διαταραχές λόγω ταξιδιού
 • Σε περίπτωση κυστιτιδας ή κολπικών βακτηριακών λοιμώξεων
 • Σε περιπτώσεις δυσανεξίας σε τρόφιμα ή στην λακτόζη
 • Όταν παρουσιάζεται δυσαπορροφηση βιταμινών λόγω τροφικών δυσανεξιών κοιλιοκάκης ή στους ηλικιωμένους
 • Σε δερματικά προβλήματα και ακμή

Τι ακριβώς προσφέρουν τα προβιοτικά στον οργανισμό

 • Συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του εντερικού φραγμού
 • βοηθούν στη σύνθεση αντιβακτιριακών ουσιών
 • Ρυθμιζουν την λειτουργία των ανοσοκυττάρων. Ενεργοποιούν τα μακροφάγα κύτταρα τα οποία είναι ειδικά λευκά αιμοσφαίρια τα οποία καταστρέφουν ιούς παράσιτα κλπ.
 • Τροποποιούν την φλεγμονή που δημιουργείται από τους παθογόνους μικροοργανισμούς
 • Προστατεύουν τα βλαστοκύτταρα

Η χρήση λοιπόν τον σωστών προβιοτικών  που θα συστήσει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός ανάλογα με την εξειδικευμένη ανάγκη του καθενός  και την ηλικία του είναι σήμερα απαραίτητη για  μια ολιστική αντιμετώπιση της υγείας.

Γνωρίστε τα προβιοτικά της εταιρίας μας:

Probioade της Lanes https://karpasia-hp.com/probioade/

Acidophilus & Rhamnosus της Lifeplan https://karpasia-hp.com/acidophilus-rhamnosus-50caps/

 

Άννα Γιαλλουρου
Φαρμακοποιός