Υγιεινή Διατροφή: Γίνετε Πρότυπο για τα Παιδιά σας

Ποιός γονιός δεν αγωνιά για τη σωστή διατροφή των παιδιών του και ποιός δεν θέλει να κάνει το καλύτερο γι’ αυτά; Όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεγαλώσεις υγιεινά ένα παιδί σε ένα εξαιρετικά ανθυγιεινό κόσμο. Ούτε, βέβαια, είναι εφικτό αλλά ούτε και θεμιτό να έχουμε τα παιδιά υπό συνεχή επιτήρηση. Γι’ αυτό, το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να πληροφορηθούν πρώτα οι ίδιοι και να αλλάξουν τις όποιες κακές διατροφικές τους συνήθειες, υιοθετώντας μια πιο υγιεινή διατροφή για ολόκληρη την οικογένεια. ΄Οσο πιο νωρίς ξεκινήσετε τόσο πιο εύκολο θα είναι να θεμελιώσετε μια υγιεινή διατροφική ρουτίνα που θα είναι μέρος της ζωής των παιδιών σας, αλλά και της δικής σας.

Φυσικές οι πρώτες στερεές τροφές

Οι πρώτες στερεές τροφές, που θα ακολουθήσουν το θηλασμό, δεν πρέπει να είναι επεξεργασμένες. Μπρόκολο, καρότα, αβοκάντο, καρπούζι, μπανάνες, μήλα και τόσα άλλα λαχανικά και φρούτα, στην εποχή τους! Ιδανικό θα είναι αν γνωρίζετε τις συνθήκες παραγωγής τους. Τα φαγητά που θα ετοιμάσετε για το παιδί σας στο σπίτι, θα είναι χωρίς χημικά πρόσθετα, μη επεξεργασμένα και νόστιμα.

Στο σουπερμάρκετ με τα παιδιά

 • Κάνετε μια λίστα βασισμένη στο μενού της βδομάδας, σε συνεργασία με τα παιδιά σας, εστιάζοντας στα προϊόντα ολικής άλεσης, φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ψάρια, κρέας, γαλακτοκομικά.
 • Βάλτε τα παιδιά να επιλέξουν: Φασόλια, φακές ή ρεβίθια; Σπανάκι, κουνουπίδι ή φασολάκι; Ψάρι, κοτόπουλο ή κόκκινο κρέας; Μήλα ή μπανάνες; Σίγουρα οι επιλογές τους θα είναι οι καλύτερες!
 • Αποφεύγετε να περνάτε από τους διαδρόμους με τις επεξεργασμένες τροφές και τις ανθυγιεινές λιχουδιές. Θα είναι σπουδαία νίκη αν το καταφέρετε! Αν όμως ένα μικρό παιδί έχει συνηθίσει να του ψωνίζετε και από αυτά τα ράφια, μάλλον θα το διεκδικήσει, ακόμα και αν έχει μόλις ακούσει από εσάς ή τη δασκάλα του για τις κακές αυτές τροφές. Τώρα τι κάνετε;
 • Αν υποψιάζεστε ότι θα αντιμετωπίσετε αντίδραση και για να κρατήσετε ισορροπία, καλύτερα να κάνετε συμφωνία πριν πάτε στο σουπερμάρκετ, τονίζοντας του τα οφέλη που θα αποκομίσει αν πάρει μόνο ένα ή ακόμα καλύτερα κανένα. Η απότομη στέρηση θα κάνει αυτές τις λιχουδιές ακόμα πιο ελκυστικές για το παιδί. Όμως μην υποκύψετε αν δοκιμάσει να παραβεί τους όρους της συμφωνίας σας.

΄Εξυπνα Σνακ

“Μην το φας αυτό θα σου κοπεί η όρεξη”! Πόσες φόρες το έχουμε ακούσει! Όμως ένα υγιεινό σνακ στη σωστή ώρα μπορεί να έχει ένα σημαντικό ρόλο στη διατροφή των παιδιών, δίνοντας τους ενέργεια μεταξύ των τριών κύριων γευμάτων. Είναι σωστό τα σνακ, να τρώγονται την ίδια ώρα καθημερινά, σε ίση απόσταση από τα κύρια γεύματα: “δεκατιανό” και απογευματινό. Έτσι τα παιδιά εμπεδώνουν  ότι τα σνακ είναι διαθέσιμα σε καθορισμένη ώρα και όχι ανά πάσα στιγμή.

Ιδέες για υγιεινά σνακ

Νήπια:

 • Πουρές από φρούτα
 • Γιαούρτι, σκέτο ή με πολτοποιημένο φρούτο
 • Ριζόγαλο όχι με ζαχαρούχο γάλα

    

Μεγαλύτερα παιδιά και έφηβοι:

 • Φρούτο
 • Γιαούρτι
 • Ξηροί καρποί και σταφίδες σε μικρή ποσότητα
 • Δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα
 • 2-3 κομμάτια πίτας ολικής άλεσης, με λαχανικά και λίγο ταχίνι ή χούμους
 • 1 σφικτό αυγό με 1-2 κράκερ ολικής άλεσης

Σηκώστε τα από τον καναπέ

Αφού θέλετε το καλύτερο για τα παιδιά σας, μην τα αφήσετε να αγκιστρωθούν στην τηλεόραση. Είναι κακός δάσκαλος όσον αφορά τη διατροφή τους. Οι διαφημίσεις δημιουργούν κακά διατροφικά πρότυπα. Ταυτόχρονα όλοι ξέρουμε ότι μπροστά στην ΤV τρώμε οτιδήποτε ανεξέλεγκτα. Σηκώστε τα από τον καναπέ και οδηγήστε τα στην παιδική χαρά ή βάλτε μουσική και χορέψτε μαζί. Σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες, το τρέξιμο και το πήδημα διεγείρουν συγκεκριμένους υποδοχείς στα οστά και αυξάνουν την οστική πυκνότητα.

Συζητώντας κάνετε τα οπαδούς σας

Αν έχετε αποφασίσει να ακολουθήσετε τον υγιεινό τρόπο ζωής, πρέπει να κάνετε τα παιδιά οπαδούς σας συζητώντας, συχνά, μαζί τους. Μεγαλώνοντας θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τις διαφορές μεταξύ της δικής τους διατροφής και των άλλων. Βοηθήστε τα να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν ότι σαν οικογένεια πρωτοπορείτε και προπορεύεστε των άλλων, προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επιμέλεια Άντρη Πάρπα 
Πηγές:
www.drtsoukalas.com
KidsHealth