Ψυχική υγεία και συμπληρώματα

Μια νέα έρευνα έχει δημοσιευτεί, που αφορά τα  διατροφικά συμπληρώματα σε σχέση, με την ψυχική υγεία. Ειδικότερα ποια διατροφικά στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν στην θεραπεία και την θεραπευτική διαχείριση των ψυχικών διαταραχών. Σήμερα είναι πλέον αποδεκτή η σχέση μεταξύ της φτωχής δίαιτας και της ψυχικής υγείας. Τώρα υπάρχουν και πολλές έρευνες  που αποδεικνύουν την ευεργετική δράση, διαφόρων διατροφικών στοιχείων, στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο, του Manchester το NICM Health Research Institute και το πανεπιστήμιο του Sydney, εξέτασαν όλα τα  επιστημονικά δεδομένα, ώστε να βρεθεί ποια  διατροφικά στοιχεία είναι κατάλληλα, με ποιες δόσεις και πότε είναι ασφαλής η χρήση τους για την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών. Το δείγμα των ασθενών που χρησιμοποιήθηκε στις έρευνες ήταν 10.951 με παθήσεις όπως κατάθλιψη, άγχος, αγχώδη διαταραχή, διαταραχές προσωπικότητας, σχιζοφρένεια και διαταραχές ελλειμματικής προσοχής. Οι ερευνητές βρήκαν ότι κάποια συμπληρώματα είναι αποτελεσματικά προσθέτουν και υποστηρίζουν την θεραπεία των ψυχικών διαταραχών. Επιπλέον  βρέθηκε ότι όλα τα συμπληρώματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ασφαλή, δεν παρουσίασαν παρενέργειες   και αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών και των ψυχιατρικών φαρμάκων που χρησιμοποιούσαν οι ασθενείς.

Τα αποτελέσματα: Η ισχυρότερη ένδειξη παρατηρήθηκε για τα συμπληρώματα με Ωμέγα-3 (πολυακόρεστα λιπαρά οξέα) και την θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης. Ελάττωσαν πολύ περισσότερο τα συμπτώματα της Μείζονος κατάθλιψης σε σχέση με την χρήση μόνο της συμβατικής θεραπείας.

Ν –AKETYLCYSTEINE: To αμινοξύ αυτό όπως έδειξαν οι έρευνες δρα συμπληρωματικά και υποστηρικτικά για την θεραπεία της Μείζονος κατάθλιψης και της σχιζοφρένειας.

Ειδικοί τύποι Folate στα συμπληρώματα είναι αποτελεσματικοί και συμπληρώνουν την θεραπεία στην σχιζοφρένεια και την Μείζονα κατάθλιψη, το Φολικό οξύ όμως από μόνο του δεν έχει αποτελεσματικότητα.

Για τις βιταμίνες Ε, C και D και για τα μέταλλα δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις ότι βοηθούν στην ψυχική υγεία.

Ο επικεφαλής της συγγραφής της μελέτης Δρ. Joseph Fiith επίτιμος ερευνητής του πανεπιστημίου του Manchester και ανώτερος ερευνητής του NICM Health Reserch Institute δήλωσε ότι οι διεξαχθείσες μελέτες, θα χρησιμοποιηθούν ως οδηγοί για θεραπείες ψυχικών ασθενειών βασισμένων σε διατροφικά στοιχεία. Υπάρχει συνεχές ενδιαφέρον για αυτό τον τομέα, υπάρχουν όμως και υπερβολές στις θεραπευτικές ενδείξεις αλλά και υποτίμηση ως προς την αποτελεσματικότητα. Ο επίσης ανώτερος ερευνητής του NICM Health Research Institute, καθηγητής Jerome Sarris  δήλωσε ότι: «οι επόμενες έρευνες θα στοχεύσουν στο ποιες ακριβώς ομάδες ασθενών μπορούν να ωφεληθούν αλλά και ποιος είναι ακριβώς ο μηχανισμός που υπάρχει πίσω από κάθε αποτέλεσμα ώστε να «τοποθετηθούν» τα διάφορα συμπληρώματα, στο πού και σε ποιους ακριβώς θα χρησιμοποιηθούν.»

Περισσότερη έρευνα χρειάζεται για να μελετηθούν  τα  «psychobiotics» για τα οποία είναι στο μικροσκόπιο δεκάδες κλινικές έρευνες με συμμετοχή περισσότερου  των 10000 ατόμων τα οποία παίρνουν θεραπευτικά σχήματα για ψυχικές ασθένειες. Ο ρόλος του μικροβιώματος του  εντέρου στην ψυχική υγεία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για το οποίο προκαλείται επιστημονικό ενδιαφέρον και συγκεντρώνει ερευνητές από το Western Sydney University, το King’s College London, το πανεπιστήμιο του Manchester, το πανεπιστήμιο του Queensland, το Orygen National Centre of Excellence in Youth Mental Health, το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, το πανεπιστήμιο του Τορόντο και το KU Leuven.

Επιμέλεια
Χριστίνα Πάρη