,

Ημικρανία.. η κακή μου σύντροφος

Η ημικρανία χαρακτηρίζεται από έντονο πονοκέφαλο με παλμικό χαρακτήρα που καταλαμβάνει το μισό τμήμα του εγκεφάλου. Μπορεί να εντοπίζεται στο ένα ημισφαίριο του κεφαλιού, ιδιαίτερα πίσω από τα μάτια ή στην κροταφική χώρα. Μπορεί να αρχίζει από το ένα μέρος και να επεκταθεί στο άλλο ή ακόμη να υπάρχει και στις δύο μεριές… Το χειρότερο! Μπορεί να διαρκέσει από 2 ώρες μέχρι 4 ημέρες.

 

 

Εκτός από τον πονοκέφαλο προκαλεί και άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία και εμετοί. Η ημικρανία επιδεινώνεται από το φως, τους θορύβους και τις έντονες μυρωδιές. Σε μερικά άτομα προηγούνται του πονοκεφάλου διαταραχές της όρασης π.χ. βλέπουν φωτεινές γραμμές, αστράκια, λαμπερές ή σκοτεινές περιοχές στο οπτικό τους πεδίο κ.ά.

 

Παράγοντες που πυροδοτούν μια κρίση ημικρανίας:

 

Το ψυχολογικό στρες

Το φυσικό στρες (λόγω της έκθεσης στο κρύο, των καιρικών μεταβολών, της κούρασης      και της έλλειψης ύπνου)

Άδειο στομάχι (λόγω της υπογλυκαιμίας).

Τροφικές δυσανεξίες, (π.χ. το τυρί, η σοκολάτα, το οινόπνευμα)

Διατροφικές ελλείψεις (ριβοφλαβίνης (βιταμίνης Β2), μαγνησίου).

Προσθετικές ουσίες (nitrates, monosodium glutamate).

Ορμονικές αλλαγές

Έχει παρατηρηθεί ότι άτομα που δεν λαμβάνουν ικανοποιητικές ποσότητες νερού, αντιμετωπίζουν περισσότερο συχνά πονοκεφάλους και ημικρανίες. Eπιπλέον, τα αλκοολούχα ποτά, ο καφές και το τσάι μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση

 

Παράγοντες που βοηθούν:

Τεχνικές καταπολέμησης του στρες όπως η σωματική εξάσκηση και η χαλάρωση.

Αποφυγή των ερεθισμάτων που προκαλούν την ημικρανία στον κάθε ασθενή συμβάλλει στη μείωση των επεισοδίων της.

Συμπληρώματα μαγνησίου και Β2 δίνονται σε ασθενείς στο πλαίσιο της πρόληψης

Έρευνα στις Hνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίων μείωσαν στο μισό τις κρίσεις ημικρανίας και ελάττωσαν την έντασή τους.

Βιοανάδραση (biofeedback) είναι μια μη φαρμακευτική μέθοδος που χρησιμοποιείται συχνά από τους ειδικούς για την αντιμετώπιση της ημικρανίας και των κοινών πονοκεφάλων. H μέθοδος εφαρμόζεται με αρκετές παραλλαγές, αλλά η ουσία είναι ότι ο ασθενής εκπαιδεύεται από τον ειδικό (συνήθως κλινικό ψυχολόγο) να χαλαρώνει τους μυς του με τη βοήθεια μιας συσκευής που τον προειδοποιεί με ηχητικά ή οπτικά σήματα όποτε είναι σε μυϊκή ένταση.

Κάντε κρύες κομπρέσες χρησιμοποιώντας 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας σε ένα ποτηράκι ξύδι (για να διαλυθούν τα αιθέρια έλαια) και ένα ποτήρι κρύο νερό. Ξαπλώστε. Αλλάζετε τις κομπρέσες όταν παίρνουν θερμοκρασία δωματίου. Εφαρμόστε της κρύες κομπρέσες στο μέτωπο.

Πάρτε βαθιές εισπνοές και εκπνεύστε αργά. Κατά την εκπνοή πιέστε με τους αντίχειρες ταυτόχρονα στα δύο σημεία στη βάση του κρανίου (μέσα στη κοιλότητα ανάμεσα στους μύες, 2 ίντζες από το κέντρο, όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα), στους κροτάφους και στο σημείο που βρίσκεται η λακκουβίτσα κοντά στην άκρη του ματιού. Κρατήστε την πίεση 1-2 λεπτά στο κάθε σημείο.

Πάρτε το συμπλήρωμα 5-HTP είναι η μορφή αμινοξέος τρυπτοφάνης που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για παραγωγή της σεροτήνης.

 

Σας προτείνουμε 5-HTP caps, Feverfew caps (Lifeplan) ,Omega -3 fish oils.