,

Τι πρεπει να γνωριζουμε για τα αντιβιοτικα

Ως αντιβιοτικό χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε χημική ένωση που εμποδίζει ή καταργεί την αύξηση των μικροοργανισμών. Είναι ουσίες που η δομή τους μιμείται μικροοργανισμούς που υπάρχουν στην φύση και δρουν ανταγωνιστικά προς αυτούς. Η πρώτη  αντιβιοτική ουσία που βρέθηκε ήταν η πενικιλίνη που βρίσκεται συνήθως σε μύκητες που αναπτύσσονται στο ψωμί ή στο τυρί. 

 

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες αντιβιοτικών. Ένας γενικός διαχωρισμός είναι αυτός που τα χωρίζει σε ευρέος φάσματος, τα οποία είναι δραστικά σε περισσότερα μικρόβια και στενού φάσματος που είναι δραστικά σε συγκεκριμένα μικρόβια. 

 

Τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται μετά από συνταγή γιατρού. Ποτέ δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβίωση από μόνη μας.

 

ΠΩΣ ΔΡΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ 

Τα αντιβιοτικά δρουν είτε καταστρέφοντας τη μεμβράνη που περιβάλει το μικρόβιο, είτε μπλοκάρουν την παραγωγή πρωτεϊνών που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του μικροβίου (βακτηριοκτόνα), είτε παρεμβάλλονται στην μεταφορά χημικών μηνυμάτων που είναι απαραίτητα για την αναπαραγωγή του μικροβίων ή καταστρέφοντας το DNA του μικροβίου (βακτηριοστατικά).

 

Σημαντικό μειονέκτημα των αντιβιοτικών είναι και το ότι, καταστρέφοντας τα παθογόνα μικρόβια, καταστρέφουν και εκείνα που είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας αλλοιώνοντας την χλωρίδα του οργανισμού με συνέπειες τη διάρροια, τις κολπικές μυκητιάσεις, τις στοματίτιδες κλπ.

 

Η ΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ 

Τα μικρόβια είναι απλές μορφές ζωής που έχουν έξυπνους μηχανισμούς άμυνας για την επιβίωση τους: 

Απελευθερώνουν ένζυμα για να καταστρέψεουν την ουσία που τα πολεμάει. 

Μεταλλάσσονται έτσι ώστε είτε να μην τα διαπερνούν οι αντιβιοτικές ουσίες, είτε να μην αναγνωρίζουν οι αντιβιοτικές ουσίες τα χημικά μηνύματα που είναι απαραίτητα για την αναπαραγωγή τους.  

 

Οι παράγοντες που οφείλεται η αντοχή των μικροβίων έναντι των αντιβιοτικών:

 

•Έχει γίνει κατάχρηση στην χορήγηση αντιβιοτικών στα παιδιά στα οποία το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένο και δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε σε ένα υπό διαμόρφωση σύστημα. Το αποτέλεσμα είναι μα μην αναπτύξουν από μικρή ηλικία αντισώματα.

•Τα αντιβιοτικά χορηγούνται μαζικά στα νοσοκομεία πριν και μετά από εγχειρήσεις, με αποτέλεσμα να έχουν αναπτυχθεί εκεί πολλά ανθεκτικά μικρόβια.

•Πολύς κόσμος διακόπτει πρόωρα την αγωγή με αντιβιοτικά μόλις δει μία στοιχειώδη βελτίωση. Όσα ανθεκτικά μικρόβια όμως κατάφεραν να επιβιώσουν, αμέσως μετά τη διακοπή της αντιβίωσης πολλαπλασιάζονται ή και (ακόμη χειρότερα) μεταλλάσσονται. 

•Γίνεται ευρεία χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, και έτσι τόσο τα ζώα όσο και οι άνθρωποι που καταναλώνουν ζωικές τροφές να παίρνουν έμμεσα αντιβιοτικές ουσίες και μικρόβια ανθεκτικά σε αυτές.

 

Αλληλοεπίδραση αντιβιοτικών και αλκοόλ:

Το αλκοόλ μπορεί να μειώνει την αποτελεσματικότητα του αντιβιοτικού, ενώ συχνά ενισχύει τις ανεπιθύμητες ενέργειές του. Τα αντιβιοτικά μεταβολίζονται στο ήπαρ όπως και το οινόπνευμα. Εάν παίρνεται ήδη αντιβίωση αυτή δεσμεύει τα ενζυμα στο συκώτι, με αποτέλεσμα να μην μεταβολίζεται η αλκοόλη και να δημιουργείται άθροιση της στον οργανισμό.

 

Μη ξεχνάτε ότι το αλκοόλ μπορεί να καθυστερήσει την ανάρρωση σας από την ασθένεια. Έτσι, είναι καλύτερο να το αποφεύγετε μέχρι να ολοκληρώσετε την αγωγή με τα αντιβιοτικά και να αισθανθείτε καλύτερα. 

 

Τα αποτελέσματα του συνδυασμού αντιβιοτικών με αλκοόλ μπορεί να ποικίλλουν, ανάλογα με το συγκεκριμένο αντιβιοτικό.

•Παρενέργειες από τα αντιβιοτικά, όπως πόνο στο στομάχι, αίσθημα ζάλης και ξηροστομία, μπορεί να αυξηθούν με την ταυτόχρονη λήψη και αλκοόλ. 

•Μερικά αντιβιοτικά –όπως η μετρονιδαζόλη (Flagyl), η τινιδαζόλη (Fasigyn) και η τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη (Bactrimel, Septrin) — δεν πρέπει να συνδυάζονται με αλκοόλ, επειδή αυτό μπορεί να προκαλέσει μία πιο σοβαρή αντίδραση. Η κατανάλωση ακόμη και μικρής ποσότητας αλκοόλ με αυτά τα φάρμακά μπορεί να προκαλέσει έντονο ερύθημα στο πρόσωπο, κεφαλαλγία, ναυτία και εμετό, ταχυπαλμία, και δύσπνοια. Θυμηθείτε ότι μερικά φάρμακα για το απλό κρυολόγημα και στοματικά διαλύματα επίσης περιέχουν αλκοόλ. Επομένως, ελέγξτε την ετικέτα και αποφύγετε τέτοια προϊόντα όταν παίρνετε αυτά τα αντιβιοτικά.  

•Μερικές φορές το αλκοόλ μπορεί να ελαττώσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιβιοτικών- όπως της δοξυκυκλίνης  (Vibramycin) — το οποίο σημαίνει ότι η δόση που παίρνετε μπορεί να μην είναι αποτελεσματική. 

•Εάν παίρνετε linezolid,θα πρέπει να αποφεύγετε αλκοολούχα ποτά που περιέχουν tyramine, όπως το κρασί, μπύρα κλπs.

•Ο συνδυασμός αλκοολούχων ποτών με ερυθρομυκίνη μπορεί να προκαλέσει υπνηλία και να μειώσει την δράση του αντιβιοτικού. 

 

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ – ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΟΤΑΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ

Τα προβιοτικά ορίζονται ως τα ζωντανά μικροβιακά συστατικά τροφίμων που έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία, βελτιώνοντας τη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου.

 

Πρεβιοτικά αποκαλούνται τα άπεπτα συστατικά της τροφής που δρουν ευεργετικά για τον οργανισμό, ενεργοποιώντας επιλεκτικά την ανάπτυξη ή/και τη δραστηριότητα ενός ή περισσότερων βακτηριακών στελεχών που αποικίζουν το έντερο. Κυριότερα πρεβιοτικά είναι η ινουλίνη, οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (GOS) και οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες (FOS).

 

Τα προβιοτικά βακτηρίδια επιδρούν συνεχώς και κατασταλτικά για τα παθογόνα μικρόβια. Συμβάλλουν στη μείωση γένεσης ανθεκτικών σε αντιβιοτικά στελεχών των παθογόνων μικροβίων διότι αποτρέπουν τη μεταφορά γενετικού υλικού μεταξύ παθογόνων μικροβίων που τα καθιστά ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και εμποδίζουν την ελεύθερη προσκόλληση τους στις βλεννογόνους του ασθενή.

•Κατά την περίοδο που παίρνετε αντιβίωση να παίρνετε προβιοτικά 2-3 ώρες μετά που θα πάρετε τα αντιβιοτικά αφού τα αντιβιοτικά δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα στα παθογόνα μικρόβια – που είναι βλαβερά – και στα συμβιωτικά μικρόβια, που ζουν αρμονικά μαζί μας. 

•Συνεχίστε την λείψει προβιοτικών τουλάχιστον 15 μέρες μετά την διακοπή της αντιβίωσης.

 

Σας προτείνουμε ανάλογα με τις ανάγκες σας:Aloedophilus (Lifeplan), Bifidophilus (Lifeplan), Multidophilus (Lifeplan), Culture care (Lifeplan).

Ζητήστε τα προϊόντα από τον φαρμακοποιό σας.

 

http://www.karpasiahealth.com/newgr/?go=1&a_id=339, http://www.webcitation.org/5uJyqaznD

Επιμέλεια Δέττη Χριστοφίδου

Βοτανοθεραπεύτρια