,

Χοληστερινη: Γιατι πιο λιγα λιπαρα την αυξανουν;

Γιατί η χαμηλή κατανάλωση λιπαρών μπορεί να αυξήσει την χοληστερίνη;

Αν είσαι λεπτός και αποφεύγεις την κατανάλωση λιπαρών τροφών που περιέχουν ψηλά ποσοστά χοληστερίνης, μάλλον παίζεις ένα επικίνδυνο για σένα παιχνίδι, επειδή η ψηλή χοληστερίνη λανθασμένα κατηγορείται για καρδιακά επεισόδια, όταν ευθύνονται άλλοι, πιο εμφανείς παράγοντες, και η χοληστερίνη απλά βρίσκεται «στη σκηνή του εγκλήματος». 

 

Είναι σαν να κατηγορείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για φωτιές, επειδή βρίσκεται παρούσα! 

Συχνά, όταν συνίσταται σε λεπτά άτομα να αυξήσουν την κατανάλωση λιπαρών τροφών (γνωρίζω ότι ακούγεται παράδοξο στις μέρες μας), πολλοί διερωτούνται παράξενα και με ανησυχία. «Μα… δεν θα αυξηθεί η χοληστερίνη μου αν τρώω ανάλατο ζωικό βούτυρο και φρέσκια κρέμα;». Αν είστε λεπτοί, μην ανησυχείτε για ψηλή χοληστερίνη. Αντίθετα, αυτό που πρέπει να σας απασχολεί είναι ότι μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά θα οδηγήσει το σώμα σας να αναζητεί το λίπος από την ίδια σας την σάρκα, ό,τι υπάρχει διαθέσιμο. Αυτό οδηγεί την χοληστερίνη στο λίπος σας να καταλήξει στο αίμα σας. Έτσι, είναι συχνό φαινόμενο ανάμεσα σε λεπτά άτομα, η αυξημένη χοληστερίνη στο αίμα, κυρίως όταν αυτά αποφεύγουν τα λιπαρά ή προτιμούν τα προϊόντα τύπου light. 

Αυτό δεν είναι υγιεινό, όχι γιατί τα επίπεδα χοληστερίνης μπορεί να είναι ψηλά, αλλά επειδή το σώμα βρίσκεται κάτω από τόση ένταση, μέσα από την διαδικασία της κατανάλωσης του ίδιου τού του λίπους. Λεπτά άτομα, με έντονο μεταβολισμό, είναι σαν να βάζουν το ίδιο τους το σώμα σε κατάσταση λιμοκτονίας! 

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ

Υπάρχουν αρκετοί μύθοι και ατεκμηρίωτα στοιχεία και συμπεράσματα για τους κινδύνους από ψηλή χοληστερίνη.

Η Αγιουρβέδα δεν ασχολείται με το πόση χοληστερίνη κυκλοφορεί στο αίμα κάθε συγκεκριμένη μέρα και δεν δέχεται όλα αυτά για καλή και κακή χοληστερίνη. Όλη η χοληστερίνη είναι κάτι ΚΑΛΟ. 

Πριν συνεχίσω, θα ήθελα να πω ότι η χοληστερίνη μπορεί να απαντάται στην σκηνή του εγκλήματος. Όμως, δεν σημαίνει ότι ευθύνεται η ίδια για το έγκλημα. Για αυτό, αναζητήστε τους λόγους αλλού, όπως π.χ. μη υγιεινός τρόπος ζωής, άγχος, έλλειψη τακτικής άσκησης, πρόσθετο βάρος (ιδίως γύρω από την μέση), κάπνισμα κ.α. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ψηλή χοληστερίνη είναι απλά μια προειδοποίηση ή έμμεσο σημάδι αν θέλετε, ότι κάτι δεν πάει καλά. Αλλά από μόνη της, δεν ευθύνεται για κάτι. 

ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΣ ΚΕΡΔΟΥΣ

Στην Δύση, η ψηλή χοληστερίνη αντιμετωπίζεται σαν δηλητήριο! Μεγάλα νέα για τις φαρμακοβιομηχανίες και όσους κερδίζουν από αυτές

Απλά, ψάξτε να βρείτε ποιο ήταν «Ψηλό Επίπεδο Χοληστερίνης» πριν 30 χρόνια και τι είναι σήμερα. Το επίπεδο έχει κατέβει σημαντικά. Έτσι, σταδιακά, πολύ μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού γίνονται επίδοξοι πελάτες. 

Η αλήθεια είναι ότι η χοληστερίνη είναι ζωτικό στοιχείο του οργανισμού, που μας κρατά ζωντανούς και σε εγρήγορση. Είναι ένα φυσικό υπό-προϊόν του οργανισμού από την διαδικασία παραγωγής λίπους από τον οργανισμό. Η χοληστερίνη επιτρέπει στα κύτταρα να παραμένουν υδατοστεγή και ανεξάρτητα από άλλα κύτταρα που τα γειτονεύουν. Αυτό είναι απαραίτητο για τα κύτταρα των νεύρων και τον εγκέφαλο, και για αυτό τον λόγο έχουμε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις χοληστερίνης στον εγκέφαλο (αλλά και σε νεογέννητα) παρά σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. 

ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Σε μια θεώρηση 70 σχετικών μελετών (Dr. Anne Dattilo and Dr. P.M. Kris-Etherton, American Journal of Clinical Nutrition, 1992) παρατηρήθηκε ότι όταν κάποιος ελαττώνει το βάρος του η χοληστερίνη μειώνεται κατά 10% και ο κίνδυνος καρδιοπάθειας μειώνεται. Έτσι, πολλοί συμπεραίνουν ότι η χοληστερίνη ευθύνεται για καρδιοπάθειες, ενώ στην πραγματικότητα ευθύνεται το επιπλέον βάρος (και ειδικά γύρω από την μέση). 

Δέστε το με αυτό τον τρόπο. Αν έχετε μεγαλύτερο του κανονικού βάρους (και κυρίως αυτό θα είναι λίπος) το σώμα χρειάζεται περισσότερη χοληστερίνη. Είναι φυσικό αποτέλεσμα. Η χοληστερίνη δεν ευθύνεται. Το πραγματικό πρόβλημα είναι το πρόσθετο βάρος, μια συνεχής απότομη ανηφόρα για την καρδιά, που κάποτε θα φέρει την κόπωση. 

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Ένας ακόμη λόγος γιατί το πρόσθετο βάρος οδηγεί σε καρδιοπάθεια, είναι επειδή μπορεί να επιφέρει διαβητική αντίσταση Τύπου 2 στην ινσουλίνη. Αυτή συνήθως συνοδεύεται από ζημιά στις αρτηρίες. Και πάλι, η χοληστερίνη είναι παρούσα, αλλά δεν ευθύνεται, δεν είναι ο λόγος που προκαλεί την ζημιά. 

Ίσως έχετε ακούσει για άτομα με χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης που είχαν καρδιακά προβλήματα και επιπλοκές. Είναι καλό να γνωρίζετε ότι οι στατίνες, τα τόσο διαδεδομένα φάρμακα ενάντια στην χοληστερίνη, εμποδίζουν το συκώτι να παράγει το συνένζυμο CoQ10, που είναι απαραίτητο στους μυς και επομένως και για την σωστή λειτουργία του μυ της καρδιάς. 

ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΡΔΙΑ & ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Με την τακτική αεροβική άσκηση, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας μειώνεται δραστικά. Μπορεί σαν αποτέλεσμα της άσκησης να μειωθεί η χοληστερίνη ή να βελτιωθεί η αναλογία μεταξύ «καλής» και «κακής», αλλά ο πραγματικός λόγος που ο κίνδυνος στις καρδιοπάθειες μειώνεται, είναι γιατί ο μυς της καρδιάς ασκείται. Τόσο απλό. 

Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει την χοληστερίνη, αλλά και πάλι, η αιτία για καρδιοπάθεια είναι το ίδιο το κάπνισμα και όχι η χοληστερίνη. Ο καπνός αποτελεί κύρια αιτία έντασης για το κυκλοφοριακό και την καρδιά. 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να φοβάστε την χοληστερίνη. Μην στρέφετε την προσοχή σας αλλού, είτε θελημένα είτε γιατί σας κατευθύνουν προς τα εκεί. Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι που κάνουν την χοληστερίνη απαραίτητο στοιχεία στον οργανισμό. Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει το σώμα σας και η υγεία σας, στρέψτε την προσοχή σας εκεί που πρέπει, στο περιττό βάρος (ιδίως γύρω από την μέση), το κάπνισμα, την έλλειψη άσκησης, την λανθασμένη διατροφή και τρόπο ζωής και όχι στην χοληστερίνη. Δεν δουλεύει με αυτόν τον τρόπο η αληθινή υγεία. Ό,τι και να συμβαίνει, μην τα ρίχνετε στην ψηλή χοληστερίνη. 

Η χοληστερίνη είναι ένα είδος λίπους. Αν έχετε ψηλή χοληστερίνη στο αίμα είναι για έναν από τους παρακάτω λόγους:

1.Ο μεταβολισμός λίπους από το σώμα σας είναι αργός.

2.Το λίπος στο σώμα σας είναι τοξικό.

3.Το λίπος μεταβολίζεται πολύ γρήγορα.

Κλείνω λέγοντας ότι η ποιότητα του αίματός σας αλλά και των ιστών και της επιδερμίδας σαν προέκταση, αντικατοπτρίζουν βασικά την κατάσταση υγείας του συκωτιού και του εντέρου σας. 

Νίκος Παυλίδης

Σύμβουλος Αγιουρβέδα

email: ayurvedaharmonia@hotmail.com