,

Κολλαγόνο: Το μυστικό της αντιγήρανσης

Όνειρο, στόχος και επιδίωξη κάθε γυναίκας (αλλά και άνδρα) είναι να ζήσει πολλά, καλά και όμορφα χρόνια. Τώρα μπορεί να το πετύχει, ενισχύοντας τον οργανισμό του από… μέσα. Το πόσιμο κολλαγόνο αποτελεί το new entry στον χώρο της ομορφιάς και της αντιγήρανσης, που συμβάλλει στη μείωση των βαθιών γραμμών και των ρυτίδων. Μπορεί πράγματι να μας βοηθήσει;
Πώς το πετυχαίνει αυτό;
Ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος κ. Παντελής Σουβατζίδης, αποκαλύπτει όλα τα μυστικά του πόσιμου κολλαγόνου.

Tι είναι το κολλαγόνο και γιατί είναι πολύτιμο; Πού μας κάνει καλό;

Κύριος ρόλος του κολλαγόνου, όπως λέει και το όνομά του (κολλαγόνο: «κόλλα + γόνος»), είναι να διατηρεί τη συνεκτική δομή κυττάρων και ιστών. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό για τη δομή, τη συνοχή, τη λειτουργικότητα, την αναπαραγωγή και την υγεία κάθε κυττάρου. Το κολλαγόνο αποτελεί το 75% του δέρματός μας. Έτσι, η απαλή, φρέσκια εμφάνιση του νέου, υγιούς δέρματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη κολλαγόνου σε υγιή επίπεδα. Η αποδόμηση του υγιούς κολλαγόνου και η μείωση της παραγωγής του με την πάροδο του χρόνου, οδηγεί στην ανάπτυξη των ανεπιθύμητων ρυτίδων και στην εμφάνιση γερασμένου δέρματος. Στο σώμα μας υπάρχουν 28 διαφορετικά είδη κολλαγόνου. Οι βασικοί τύποι κολλαγόνου στο δέρμα μας είναι ο τύπος I, ο τύπος II και ο τύπος III. Το κολλαγόνο τύπου Ι βρίσκεται κυρίως στο δέρμα, στα νύχια, τα μαλλιά, τους μύες, τους τένοντες και τα οστά.

Γιατί είναι συστατικό κλειδί για την αντιγήρανση;

Η κύρια αιτία της γήρανσης του δέρματος είναι η καταστροφή των δερματικών κυττάρων, που οφείλεται στη μείωση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης. Το κολλαγόνο παίζει κεντρικό ρόλο στη δομή, την υγεία και την ανθεκτικότητα του δέρματος. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό, με την πάροδο του χρόνου να ενισχύουμε τα αποθέματά του ή τη φυσική διαδικασία παραγωγής του από τον οργανισμό.

Τι μειώνει τα επίπεδα του κολλαγόνου στον οργανισμό;

Με την επιβάρυνση από διάφορες εξωτερικές συνθήκες (έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, κάπνισμα, κακή διατροφή, παχυσαρκία, λίγο ή υπερβολική άσκηση) και διάφορους εσωτερικούς παράγοντες (π.χ. εμμηνόπαυση), οι ινοβλάστες, οι οποίοι παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, χάνουν την ικανότητά τους να δημιουργούν τις δύο αυτές ουσίες. Έρευνες1έχουν αποδείξει ότι το κολλαγόνο μειώνεται με την πάροδο των ετών. Επιπλέον, μειώνεται και η ποσότητα των δομικών υλικών για τη σύνθεσή του, όπως τα μόρια πρωτεϊνών, που εξασφαλίζουν υγρασία στην ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας.

Υπάρχουν τρόποι να τα αναπληρώσουμε; Ποιοι είναι αυτοί;

Ναι, με εφαρμογή κρεμών στο δέρμα που περιέχουν κολλαγόνο ή κάποιο από τα συστατικά του, με εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος (που προάγει την τοπική παραγωγή κολλαγόνου εκεί που το τοποθετούμε) ή τέλος με λήψη κολλαγόνου ή των συστατικών που το συνθέτουν από την τροφή ή από ειδικά συμπληρώματα διατροφής.

Μπορούμε να πάρουμε έτοιμο το κολλαγόνο ή πρέπει να το συνθέσει ο ίδιος ο οργανισμός;

Μια ισορροπημένη διατροφή, με επαρκή πρόσληψη όλων των απαιτούμενων διατροφικών στοιχείων είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε ο οργανισμός μας να συνθέτει ικανοποιητικές ποσότητες κολλαγόνου. Αν συγχρόνως τον ενισχύσουμε με κάποιο αξιόπιστο συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει κολλαγόνο, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα συμπληρώματα κολλαγόνου συνεισφέρουν με φυσικό τρόπο στην αναπλήρωση των οργανικών αποθεμάτων κολλαγόνου και κατ’ επέκταση στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων που συνδέονται με την έλλειψή του.

Γιατί το κολλαγόνο διαφέρει από τις άλλες πηγές πρωτεΐνης (π.χ. διατροφικές πηγές);

Το πόσιμο κολλαγόνο διαφέρει από το κολλαγόνο που λαμβάνεται με τις τροφές. Κατά τη διαδικασία της πέψης, ο ανθρώπινος οργανισμός διασπά τις πρωτεΐνες που λαμβάνει σε μικρότερα τμήματα (πεπτίδια αμινοξέων), τα οποία στην συνέχεια απορροφά και αξιοποιεί στις διάφορες οργανικές διαδικασίες.

Με τον ίδιο τρόπο, η πρωτεΐνη του κολλαγόνου χρειάζεται να διασπαστεί αρκετές φορές, ώστε να μπορέσει να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Η λήψη υδρολυμένου κολλαγόνου, εγγυάται ότι τα συστατικά του αποδίδονται ακέραια και με όλα τα χαρακτηριστικά τους, χωρίς αλλοιώσεις. Η διαδικασία της υδρόλυσης παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για την ποιότητα των αμινοξέων που παρέχονται από ένα προϊόν.

Υπάρχουν έρευνες που να επιβεβαιώνουν τη συμβολή του κολλαγόνου στην αντιγήρανση; Τι δείχνουν αυτές;

Δερματολογικές κλινικές μελέτες, σε διάφορες χώρες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του κολλαγόνου. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες έδειξαν ότι το κολλαγόνο βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του δέρματος και της ενυδάτωσής του, προάγει την πυκνότητα των ινοβλαστών και ενισχύει έτσι τον σχηματισμό ινιδίων κολλαγόνου στο δέρμα, με απώτερο σκοπό τη σύσφιξή του.

Επίσης, κλινικές μελέτες με υδρολυμένο κολλαγόνο PEPTAN™ έδειξαν ότι με χρήση 12 εβδομάδων επιτυγχάνεται βελτίωση της κατάστασης και της δομής του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα, αποδείχθηκε2,3,4 ότι η ενυδάτωση του δέρματος βελτιώνεται κατά 28%, και οι ρυτίδες μειώνονται κατά 24%.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ εξωτερικής εφαρμογής (κρέμες) και λήψης από το στόμα (υγρό, πόσιμο κολλαγόνο);

Η εφαρμογή κρεμών στην επιδερμίδα έχει δράση μόνο στις επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος. Η λήψη κολλαγόνου από το στόμα, έχει αποτελέσματα και στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος, παρέχοντας μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θέμα της αντιγήρανσης.

Με ποια κριτήρια θα πρέπει να επιλέξουμε το σκεύασμα που θα χρησιμοποιήσουμε;

Το υδρολυμένο κολλαγόνο, λόγω της ιδιαίτερης σύστασής του και των πεπτιδίων που περιέχει, θεωρείται η πλέον απορροφήσιμη μορφή από τον οργανισμό, χωρίς να επιφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα επώνυμα και δοκιμασμένα προϊόντα με γνωστοποίηση στον ΕΟΦ και σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού επιστήμονα, ιατρού, φαρμακοποιού ή διαιτολόγου.

Ποιοι μπορούν να πάρουν πόσιμο κολλαγόνο;

Οποιοσδήποτε μπορεί να λάβει πόσιμο κολλαγόνο και να επωφεληθεί, αφού όσο καλή κι αν είναι η διατροφή μας, κανένα τρόφιμο δεν μας παρέχει κολλαγόνο σε μορφή πεπτιδίων.

Πολύ περισσότερο από τη λήψη του θα ωφεληθούν ωστόσο, οι άνδρες και οι γυναίκες άνω των 35 ετών, οι άνδρες και οι γυναίκες με θαμπό δέρμα, λεπτά μαλλιά και αδύναμα νύχια. Είναι επίσης κατάλληλο για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, για άνδρες και γυναίκες με προβλήματα του συνδετικού ιστού και των αρθρώσεων, για αθλητές και αθλούμενους και για seniors άνω των 50 ετών.

Πηγές:

  1. Varani J., Dame M., Rittie L., Fligiel S., Kang S., Fischer G., Voorhees J., Decreased Collagen Production in Chronologically Aged Skin, Roles of Age-Dependent Alteration in Fibroblast Function and Defective Mechanical Stimulation, Am J Pathol. Jun 2006; 168(6): 1861–1868.
  2. Sumida, E., Hirota, A., Kuwaba, K., Kusubata, M., Koyama, Y., Araya, T. Irie, S. and Kasugai, S. 2004. The effect of oral ingestion of collagen peptide on skin hydration and biochemical data of blood. Journal of nutritional food, 7(3): 45-52.
  3. Clinical study YNTKK-2008-4144, Souken, Japan.
  4. Clinical study 2008-AOO654-51, Dermscan, France
  5. Kohei Yamamoto et al.Biological safety of fish (tilapia) collagen. Biomed Res Int. 2014; 2014: 630757.
  6. Koide M et al. A new type of biomaterial for artificial skin: dehydrothermally cross-linked composites of fibrillar and denatured collagens. J Biomed Mater Res. 1993 Jan;27(1):79-87.

Παντελής ΣουβατζίδηςΔερματολόγος-ΑφροδισιολόγοςΑποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και κατόπιν ειδικεύθηκε στην Δερματολογία στην Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική της Siena στην Ιταλία. Μετεκπαιδεύθηκε στην Atlanta και το San Diego των ΗΠΑ. Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας. Ασχολείται με την επεμβατική και αισθητική δερματολογία, τη Δερματοχειρουργική, την πρόληψη (χαρτογράφηση – δερματοσκόπηση) και αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος, τις εφαρμογές Laser και την Παιδιατρική Δερματολογία. Διατηρεί ιατρείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης:Ερμού 75, Θεσσαλονίκη,τηλ. 2310242033,www.dermatherapy.gr