, ,

Αντιμετωπίζοντας την τροφική δυσανεξία

Η σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της καλής υγείας. Η καλή πέψη είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του συνόλου των συστημάτων και των οργάνων του σώματος. Όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες χαρακτηρίζουν το έντερο ως τον δεύτερο εγκέφαλο του σώματος. Ο ρόλος του εντέρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το ρόλο του νευρικού συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 80% των νευροδιαβιβαστών παράγεται στο πεπτικό σύστημα.

Όταν ο εντερικός βλεννογόνος χάνει την ιδιότητα της μη διαπερατότητας σε άπεπτες ουσίες, λόγω φλεγμονών, φαρμάκων, παθογόνων μικροβίων, αλλοιώσεων της βακτηριακής χλωρίδας και άλλων αιτίων, το άπεπτο υλικό διασχίζει τον εντερικό φραγμό, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και ενεργοποιεί αλλεργικές αντιδράσεις διαφόρων τύπων.

Το σύνδρομο της εντερικής διαπερατότητας συνδέεται με πολλές ασθένειες αλλεργικής φύσης, όπως το άσθμα, η αλλεργική δερματίτιδα και οι αλλεργίες σε τρόφιμα, αλλά και με συστημικές ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες, το μεταβολικό σύνδρομο, ο νεανικός διαβήτης, η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα αυτοάνοσα νοσήματα, ο αυτισμός και ο καρκίνος. Η διαπερατότητα του εντερικού βλεννογόνου σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τροφικές δυσανεξίες.

Υπάρχουν μία σειρά από ουσίες όπως αμινοξέα, ένζυμα, αντιοξειδωτικά, κ.ά., που συμβάλλουν αποτελεσματικά στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του εντέρου και κυρίως στη θωράκισή του, ώστε αυτό να μην γίνεται διαπερατό.

Η Λακτάση αποτελεί ένζυμο του λεπτού εντέρου που διασπά την λακτόζη (το φυσικό σάκχαρο του γάλακτος). Σε έλλειψή της μειώνεται η ικανότητα αφομοίωσης του γάλακτος (δυσανεξία λακτόζης), με αποτέλεσμα τα άτομα να υποφέρουν από συμπτώματα όπως κράμπες, αέρια και διάρροια. Η χορήγησή της βοηθά στη σωστή διάσπαση γαλακτοκομικών.

Η (1,3)-(1,6)-ß-DGlucan είναι ένας πολυσακχαρίτης που έχει την ικανότητα να μειώνει την χοληστερόλη του αίματος και να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της ενεργοποίησης των λευκοκυττάρων (μακροφάγων και ουδετερόφιλων). Έτσι επιτυγχάνεται ένα υγιές αμυντικό σύστημα που προφυλάσσει το έντερο από ανεπιθύμητους εισβολείς. Η (1,3)-(1,6)-ß-D-Glucan είναι ο παράγοντας κλειδί στη μείωση της χοληστερόλης. Όπως και άλλες πηγές ευδιάλυτων ινών, ομοίως και η (1,3)-(1,6)-ß-D-Glucan, βοηθά στον περιορισμό της αύξησης των σακχάρων του αίματος που ακολουθεί μετά από ένα γεύμα.

Η κυριότερη δράση του συγκεκριμένου τύπου γλουκάνης είναι η διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος με την προσκόλλησή της σε ειδικούς πρωτεϊνικούς υποδοχείς των μακροφάγων κυττάρων. Τα εν λόγω κύτταρα απαντούν με την παραγωγή κυτταροκινών – μικρών υδατοδιαλυτών πρωτεϊνών που χρησιμεύουν ως σηματοδοτικά μόρια προκειμένου τα κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η πρόσληψη της συγκεκριμένης γλουκάνης έχει και άλλα ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία, αφού ελαττώνει τη χοληστερόλη και περιορίζει τον κίνδυνο του μεταβολικού συνδρόμου (ενός πλέγματος καταστάσεων που περιλαμβάνει την παχυσαρκία, υψηλές τιμές σακχάρου στο αίμα, υψηλή πίεση και δυσλιπιδαιμία).

Η L-Γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ του σώματος που συμμετέχει στις περισσότερες διαδικασίες του μεταβολισμού. Μετατρέπεται σε γλυκόζη όταν ο οργανισμός απαιτεί περισσότερη ενέργεια. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και προάγει την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας συστατικό για τα κύτταρα του εντερικού βλεννογόνου, το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση του συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου (leakygut).

Η Κερσετίνηέχει αντιοξειδωτική και αντιαρτηριοσκληρυντική δράση. Ως αντιοξειδωτικό θεωρείται από τα ισχυρότερα, με δράση ανάλογη της βιταμίνης C. Επίσης έχειαντιαλλεργική και αντιφλεγμονώδη δράση, ιδίως στο βλεννογόνο του εντέρου, ισχυροποιώντας τις μεμβράνες και εμποδίζοντας την είσοδο αλλεργιογόνων, παρεμποδίζοντας τόσο την παραγωγή όσο και την απελευθέρωση της ισταμίνης. Η Κερσετίνη παρεμποδίζει επίσης την ανάπτυξη βακτηρίων και ιών.

Η Γλυκόριζα περιέχει β-Καροτένιο, β-Σιτοστερόλη, Κερσετίνη, Σαλικυλικά (η δραστική ουσία της ασπιρίνης), Χολίνη, Ασβέστιο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Μαγγάνιο, Πυρίτιο, Σελήνιο, Σίδηρο, Φώσφορο, Ψευδάργυρο, βιταμίνη Β1, Β2, Β3 και C. Η Γλυκόριζα έχει αντιφλεγμονώδη και αντισπασμωδική δράση στο εντερικό τοίχωμα και προάγει την ανανέωση των βλεννογόνων του εντέρου με αποτέλεσμα την ομαλοποίηση της εντερικής χλωρίδας. Τα φλαβονοειδή της βοηθούν στην ίαση των κυττάρων της πεπτικής οδού και προστατεύουν τα κύτταρα του ήπατος λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή καταπολεμούν το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το βακτήριο που προκαλεί τα περισσότερα έλκη και τις φλεγμονές στο στομάχι.

Ο Ψευδάργυρος και η βιταμίνη B6 συμβάλλουν ως συνένζυμα στη δράση των παραπάνω ουσιών, ώστε να είναι αποτελεσματικές σε περιπτώσεις δυσανεξίας σε γαλακτοκομικά, λευκό αλεύρι, λευκώματα, ζάχαρη και άλλων τροφών.

Ένας τέτοιος συνδυασμός στοχεύει όχι απλώς να κάνει ανεκτή την τροφή, αλλά και να εξαλείψει την αλλεργική προδιάθεση, παρεμβαίνοντας σε δύο κατευθύνσεις:

  1. Αποκατάσταση της διαπερατότητας του βλεννογόνου και της ικανότητάς του να λειτουργεί ως γαστρεντερικός φραγμός, εξαλείφοντας τις τροφικές δυσανεξίες.
  1. Εξισορρόπηση της βακτηριακής χλωρίδας του πεπτικού συστήματος.
holisticlife.gr