,

21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα ύπνου

Ο ύπνος είναι μια φυσική λειτουργία η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα μας. Η ιατρική έχει εξελίχθη σε μεγάλο βαθμό έτσι ώστε να μπορεί να διερευνήσει και να καταγράφει όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού μας όπως είναι η αναπνοή, η καρδιακή λειτουργία και η εγκεφαλική δραστηριότητα. Επίσης μπορούν να μετρηθούν παράμετροι όπως οι κινήσεις των ποδιών, το ροχαλητό, ο σφυγμός, κινήσεις των οφθαλμών, αρτηριακή πίεση, οξυγόνωση και άλλα απαραίτητα στοιχεία που βοηθούν να μάθουμε περισσότερα για τις διαταραχές του ύπνου.

τι είναι οι διαταραχές του ύπνου;

υπάρχουν διάφορες διαταραχές του ύπνου οι οποίες επηρεάζουν τους ασθενείς όχι μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά και όταν είναι ξύπνιοι. Είναι  παθήσεις που προκαλούνται από τη δυσλειτουργία μηχανισμών που πραγματοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου.  Οι συνηθέστερες είναι:

 • Σύνδρομο ανεπαρκούς ύπνου,
 • αϋπνία,
 • σύνδρομο άπνοιας-υπόπνοιας ύπνου,
 • διαταραχή ύπνου λόγω εργασίας σε βάρδιες,
 • Αποσυντονισμός του ύπνου (jet lag)
 • ναρκοληψία κ.ά.

Το σύνδρομο άπνοιας-υπόπνοιας ύπνου είναι η πίο συχνή οργανική αιτία υπνηλίας. Ο ασθενής νιώθει κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρα, η οποία είναι αδικαιολόγητη από τις δραστηριότητες του ασθενή, αφού έχει κοιμηθεί άφθονες ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας και τη νύχτα ο ασθενής έχει έντονο ροχαλητό. Επίσης η αϋπνία μπορεί να συνδέεται και με έμφραγμα, διαταραχές μνήμης, εγκεφαλικό, κατάθλιψη, έμφραγμα, σεξουαλικές διαταραχές, κυρίως στους άνδρες.

Η μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη επίπτωση του συνδρόμου αυτού είναι ο αυξημένος κίνδυνος τροχείων ατυχημάτων λόγο της αυξημένης κούρασης και τάσης υπνηλίας που έχουν οι ασθενείς στην καθημερινότητα τους.

Υπνηλία

Την υπνηλία μπορεί αντιθέτως να την προκαλέσει και η σύγχρονη καθημερινότητα μας, και οι αυξημένες ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής μας.

Νόσοι όπως:

 • Το σύνδρομο ανεπαρκούς ύπνου: ο ασθενής λόγο έλλειψης χρόνου δεν κοιμάται αρκετές ώρες για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού ώστε να είναι ξεκούραστος και λειτουργικός την επομένη. Ο τρόπος θεραπείας του είναι περισσότερες ώρες ύπνου.
 • Διαταραχή ύπνου λόγω εργασίας σε βάρδιες.  Οι ασθενείς δεν έχουν σταθερό πρόγραμμα ύπνου για να ακολουθήσουν και είναι δύσκολο να κρατηθούν ξύπνιοι κατά τι διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας. Έτσι, χορηγούνται φάρμακα τα οποία συμβάλλουν στην εγρήγορση 30-60΄ πριν από την εργασία και συνδυάζονται ενδεχομένως με αντιμετώπιση της αϋπνίας που παρατηρείται όταν επιθυμεί το άτομο να κοιμηθεί την ημέρα.
 • Αποσυντονισμός του ύπνου (jet lag). Λόγο των πτήσεων σε διαφορετικές ζώνες με μεγάλες αλλαγές στην ώρα, οι ασθενείς έχουν δυσκολία στο να προσαρμοστούν στις νέες ώρες ύπνου. Αντιμετωπίζεται με το ίδιο τρόπο όπως και η διαταραχή ύπνου λόγω εργασίας σε βάρδιες, με φάρμακα εγρήγορσης.

Αϋπνία

Η αϋπνία είναι η συχνότερη διαταραχή του ύπνου. Κυρίως στους ενήλικες που παρουσιάζουν αϋπνία τουλάχιστον 1-2 φορές στη ζωή τους.  Δεν υπάρχει αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού της.

Διακρίνετε σε:

 • αϋπνία τύπου επελεύσεως: ο ασθενής έχε δυσκολία να τον πάρει ο ύπνος ενώ είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι.
 • αϋπνία τύπου διακρατήσεως: ο ασθενής κοιμάται εύκολα αλλά ξυπνά στο μέσο της νύχτας και είναι δύσκολο να τον πάρει ξανά ο ύπνος.
 • αϋπνία τύπου αφυπνίσεως: όσο και αν ο ασθενής προσπαθεί να κοιμηθεί περισσότερες ώρες ξυπνά πάντα την ίδια ώρα και πολύ νωρίς το πρωί.

Δυστυχώς η αϋπνία και η υπνηλία συνοδεύεται από δυσκολία στη λειτουργία του ασθενή κατά τη διάρκεια της ημέρας και της λειτουργικότητας του σώματος στις διάφορες δραστηριότητες.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

 • Φαρμακευτική αγωγή για περιορισμένο διάστημα λίγων εβδομάδων.
 • Συμπεριφορικές-γνωσιακές θεραπείες (υγιεινή του ύπνου οπωσδήποτε).
 • Εναλλακτικές θεραπείες.

Εμείς σας προτείνουμε:

Τη Valeriana

Η βαλεριάνα είναι ένα βότανο ευρέως γνωστό για την ικανότητα της να διευκολύνει τον ύπνο. Η κατευναστική της δράση οφείλεται στην αύξηση που προκαλεί σε έναν συγκεκριμένο νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου. Σε αντίθεση με άλλες ουσίες η βαλεριάνα δεν προκαλεί εθισμό και δεν έχει καμία επικίνδυνη παρενέργεια. Χαρακτηριστικό είναι πως δεν προκαλεί ύπνο αμέσως αλλά σταδιακά ως φυσική συνέπεια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας σε περιπτώσεις υπερέντασης.

Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα χρησιµοποιείται κυρίως για ηρεµιστικούς και κατευναστικούς σκοπούς, καθώς πρόκειται για ένα βότανο µε αγχολυτικές και αντισπασµωδικές ιδιότητες που θεωρείται ότι καταπραΰνει το νευρικό σύστηµα σε περιπτώσεις νευρώσεων, κατάθλιψης, εξάψεων και υπερέντασης. Θεωρείται επίσης χρήσιµη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, νευραλγίας, κολίτιδας, υπέρτασης, κολικών του εντέρου, ρευµατικών πόνων και δυσµηνόρροιας αλλά και σε κράµπες, ηµικρανία, αϋπνία, πονόδοντο και νευρικό άσθµα.

Πηγή: http://www.vita.gr/ygeia/article/13834/21-martioy-pagkosmia-hmera-ypnoy/