Ουρολοίμωξη: λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς

Οι λοιμώξεις αυτές αφορούν συχνότερα το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, από μικρόβια που προσβάλλουν την ουρήθρα (ουρηθρίτιδα) και την κύστη (κυστίτιδα). Σπανιότερα, τα μικρόβια αυτά περνούν στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα προκαλώντας λοίμωξη στους ουρητήρες που οδηγούν νεφρά ή ακόμα και τα ίδια τα νεφρά (πυελονεφρίτιδα).
Το 80-90% των ουρολοιμώξεων προκαλούνται από το Escherichia coli (E. coli), ένα βακτήριο που ζει φυσιολογικά στο έντερο και μπορεί να μεταφερθεί από τον πρωκτό στην ουρήθρα. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις, λόγω ανατομίας.
Η ουρήθρα των γυναικών είναι πιο μικρή σε μήκος σε σχέση με τους άνδρες, στους οποίους η πολύ μεγαλύτερη ουρήθρα στο πέος, καθιστά δυσκολότερη τη διέλευση των βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη. Πιο ευάλωτες στις ουρολοιμώξεις είναι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, λόγω έλλειψης οιστρογόνων.

Τα συμπτώματα
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η αίσθηση καψίματος και πόνου κατά τη διάρκεια της ούρησης. Επίσης, τα άτομα αισθάνονται συνεχώς την ανάγκη για ούρηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις που πηγαίνουν στην τουαλέτα, αποβάλλουν πολύ μικρή ποσότητα ούρων.
Άλλα συμπτώματα είναι τα θολά και δύσοσμα ούρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και παρουσία αίματος. Όταν η αιματουρία παρουσιάζεται ως μοναδικό σύμπτωμα, θα πρέπει να ελέγχεται, διότι ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη για κάποια σοβαρότερη πάθηση.
Σε λοιμώξεις του ανωτέρου ουροποιητικού μπορεί να εμφανιστεί πόνος χαμηλά στην μέση, στην κοιλιά, πυρετός, ναυτία ή εμετός.

  

Μια πολύ αποτελεσματική λύση για θεραπεία χωρίς αντιβίωση είναι το NOCIST INTENSIVE το οποίο περιέχει D-mannose φυσικό σάκχαρο του κράνμπερι στο οποίο προσκολλούνται πάνω τα παθογόνα βακτήρια και αποβάλλονται κατα τη διάρκεια της ούρησης. Περιέχει Ν-acetylcysteine η οποία διασπά το βιοφίλμ (προστασία των παθογόνων βακτηρίων) και δεν τα αφήνει να γίνουν ανθεκτικά. Περιέχει προανθοκυανιδίνες 45mg με την αυστηρότερη μέθοδο μέτρησης σε σχέση με άλλα σκευάσματα που περιέχουν 36mg. Περιέχει επίσης φύλλα σημύδας που προκαλεί διούρηση έτσι ώστε να καθαρίζει εντελώς η ουροδόχος κύστη. Μετά απο την θεραπεία υπάρχει το NOCIST PREVENT το οποίο χρησιμοποιείται για πρόληψη για ένα σχήμα 3 μηνών όπως επίσης το NOCIST INTIMATE που κρατά υγιή την ευαίσθητη περιοχή

Επιμέλεια
Άγγελος Μαυρουδής