Η αξία της πρόληψης για την υγεία των αρθρώσεων ενός αθλητή

Οι τραυματισμοί των αρθρώσεων αποτελούν αναπόφευκτο γεγονός για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό είτε είναι επαγγελματίες είτε ασχολούνται με τον αθλητισμό ερασιτεχνικά. Οι αρθρώσεις τους βρίσκονται σε κίνδυνο συνεχώς αφού οι καθημερινές προπονήσεις καταπονούν τις αρθρώσεις και μπορεί να γίνουν «καταστροφικές» για τους ιστούς που τις περιβάλλουν.

Όταν συζητάμε για «αθλητικούς τραυματισμούς», εκτός από τους εμφανείς όπως είναι κάποια θλάση ή κάποιο κάταγμα, υπάρχει και ένα πιο ύπουλο είδος αθλητικού τραυματισμού που μπορεί να παραμείνει κρυμμένο για χρόνια πριν τελικά αποκαλύψει την πλήρη έκταση της ζημιάς του. Αυτό το είδος τραυματισμού που είναι αποτέλεσμα της καθημερινής πίεσης που ασκείται στις αρθρώσεις κατά τη διάρκεια της προπόνησης μπορεί να οδηγήσει μακροχρόνια στην εμφάνιση αρθρίτιδας και πόνου.

Κάθε μία από τις 147 αρθρώσεις μας έχει χόνδρο που προστατεύει τα οστά από το να έλθουν σε επαφή μεταξύ τους. Αυτός ο χόνδρος είναι που δέχεται το βάρος του κτυπήματος κατά τη διάρκεια εντατικής προπόνησης. Η φθορά αυτού του χόνδρου έχει επίσης ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη αρθρίτιδας.

Όταν η αρθρίτιδα εμφανίζεται ως αποτέλεσμα τραυματισμών, γενικά αναφέρεται ως «δευτεροπαθής» οστεοαρθρίτιδα. Αυτό απλά σημαίνει ότι η αλλοίωση του χόνδρου προκαλείται αρχικά από τραυματισμό της άρθρωσης.

Τι σχέση όμως έχει τα παραπάνω με τους αθλητές; Οι αθλητές έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δευτεροπαθούς οστεοαρθρίτιδας ως επακόλουθο αθλητικού τραυματισμού.

Υπάρχουν δύο επιλογές: Απλή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ή πρόληψη προβλημάτων με τις αρθρώσεις και συνεχής προστασία.

Η συνήθης προσέγγιση: Απλή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων!
Η πιο κοινή προσέγγιση είναι η λήψη αναλγητικών ή Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ). Αυτό όμως δεν αποτελεί παρά απλή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ενώ η λήψη ΜΣΑΦ δεν συνίσταται για μακροχρόνια χρήση λόγω των παρενεργειών τους στο γαστρεντερικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η σωστή προσέγγιση που κερδίζει έδαφος: Πρόληψη των προβλημάτων των αρθρώσεων και συνεχής προστασία!

Όλο και περισσότεροι αθλητές κατανοούν την αξία της πρόληψης όσον αφορά στην υγεία των αρθρώσεών τους. Αντί απλά να ανταποκρίνονται στον πόνο και την ενόχληση που αισθάνονται περιστασιακά από την καταπόνηση και τους πιθανούς τραυματισμούς, αναζητούν λύσεις που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν και να παρατείνουν την υγεία των αρθρώσεών τους.

Μια τέτοια λύση αποτελεί και το νέο πρωτοποριακό προϊόν, το SUPERFOODS® OSTEOAID, το οποίο σύμφωνα με κλινικές μελέτες διαθέτει 3πλή δράση: Μείωση του πόνου, μείωση της δυσκαμψίας και προστασία του χόνδρου από τη φθορά.

Το SUPERFOODS® OSTEOAID περιέχει μια μοναδική σύνθεση που προκύπτει από τη μεμβράνη του αυγού μέσω εξελιγμένης πατενταρισμένης τεχνολογίας και είναι γνωστή ως NEM® (Natural Eggshell Membrane). Η μεμβράνη του κελύφους του αυγού, υπόκειται σε ειδική επεξεργασία ώστε να λαμβάνονται φυσική γλυκοζαμίνη, υαλουρονικό οξύ, θειϊκή χονδροϊτίνη και κολλαγόνο σε αναλογίες και μορφή που είναι σε μεγάλο βαθμό αξιοποιήσιμα από τον ανθρώπινο οργανισμό συμβάλλοντας στην υγεία των αρθρώσεων. Αποτελεί ένα καταξιωμένο προϊόν στην Αμερική και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο διατίθεται τώρα και στη χώρα μας από τα φαρμακεία.

Κλινικές έρευνες που έγιναν με το προϊόν, σε ασθενείς αλλά και σε υγιείς ανθρώπους απέδειξαν ότι λαμβάνοντας συστηματικά 1 χάπι την ημέρα, οι αρθρώσεις παρέμειναν υγιείς και υπήρχε καλύτερη επαναφορά μετά από άσκηση. Χάρη στην αντιφλεγμονώδη του δράση συντελούσε στην μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας των αρθρώσεων ώστε να είναι εφικτή η συνέχιση της άθλησης. Τα αποτελέσματα ήταν ορατά μέσα σε 7-10 ημέρες από την έναρξη της λήψης καθημερινά, δίνοντας λύση σε όσους καταπονούν τις αρθρώσεις τους στα πλαίσια πρωταθλητισμού ή αθλητισμού.

Ο μηχανισμός δράσης που έχει μελετηθεί για το SUPERFOODS® OSTEOAID στηρίζεται στην φυσική αντιμετώπιση μιας φλεγμονής. Στην οστεοαρθρίτιδα, η φλεγμονή εμφανίζεται όταν, λόγω καταστροφής της άρθρωσης, θραύσματα από κολλαγόνο και άλλα συστατικά απελευθερώνονται στον οργανισμό και ενεργοποιούν μηχανισμό αντίδρασής του. Εάν η φλεγμονή δεν επιλυθεί έγκαιρα, είναι δυνατόν να ξεκινήσει καταστροφή του τραυματισμένου ιστού. Το NEM® απελευθερώνει τέτοιες μικροποσότητες συστατικών σταδιακά, εκπαιδεύοντας τον οργανισμό να αντιμετωπίζει εγκαίρως μια φλεγμονή ώστε να σταματήσει την επέκτασή της, να αποτρέπει τον πόνο και να επιτρέπει και πάλι την ευκινησία.

Κατά συνέπεια το SUPERFOODS® OSTEOAID αντιμετωπίζει γρήγορα προβλήματα όπως πόνο και δυσκαμψία, βοηθώντας στην καλύτερη και ταχύτερη επαναφορά μετά από άσκηση ενώ ταυτόχρονα προστατεύει και προλαμβάνει τη φθορά του χόνδρου συντελώντας σε υγιείς αρθρώσεις. Βοηθά δηλαδή τη συνεχή προστασία αλλά και τη γρήγορη επαναφορά της υγείας των αρθρώσεων.

Writing: Μάριος Χατζηχρήστου
Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Τραυματολόγος

X
Add to cart