BURKHARD’S HERBAL: Το φυτικό ίαμα για την καλή λειτουργία του εντέρου

Το BURKHARDS HERBAL είναι υπακτικό με φυτικά συστατικά και θαυμάσια μυρωδιά και γεύση μάραθου (Fennel), περιέχει σέννα,  η οποία διεγείρει την εντερική κινητικότητα, κυρίως του παχέος εντέρου, και μειώνει την απορρόφηση ύδατος και ηλεκτρολυτών. Η σύνθεση περιέχει επίσης μείγμα φύλλων, φλοιού και σπόρων από τα παραδοσιακά βότανα χαμόκλαδο (φραγκούλη-Buckthorn), ζαμπούκο (Elder leaf), Δυόσμο, Κάρδαμο, παραδοσιακά γνωστών για την υπακτική τους δράση, καθώς διευκολύνουν την κινητικότητα του εντέρου. Περιέχει επίσης το φλοιό φτέλιας, που βοηθά στο να καταπραΰνει τον πόνο και την δυσφορία των εντέρων.

Η σέννα, γνωστή και ως κασσία, Σέννα η Αλεξανδρινή ή φύλλα Αιγύπτου είναι βότανο το οποίο χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια για τη βοήθεια που προσφέρει στον οργανισμό στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας χάρη στις καθαρτικές της ιδιότητες. Η δράση της οφείλεται στην ιδιότητα να διεγείρει την κινητικότητα του εντέρου, διευκολύνοντας τις κενώσεις.

Η Σέννα (σιναμική, Senna, Cassia angustifolia):  είναι ένα πολυετές φυτό που φυτρώνει σε πλούσια εδάφη στη Νότια Αραβία, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΟΥ

Τα φύλλα της Senna έχουν καθαρτικές ιδιότητες (το φύλλο έχει ισχυρότερη δράση από τον καρπό) και χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ

Σκόνη φύλλων: 0,5-2,0g ημερησίως.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ SENNA

Καθαρτικό: Η Senna συνιστάται για την ανακούφιση της παροδικής ή ευκαιριακής δυσκοιλιότητας. Υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι η καθαρτική δράση της, οφείλεται στη ανθρακινόνη, που περιέχεται στη Senna, ενώ είναι ευρέως γνωστή και κατανοητή και η καθαρτική δράση των σεννοσιδών (sennosides), οι οποίες υδρολύονται από τα βακτήρια του εντέρου και διασπώνται αποδίδοντας το ενεργό συστατικό (anthrone).

Έχει αναφερθεί ότι οι σεννοσίδες Α και Β και τα προϊόντα του μεταβολισμού τους δρουν στο παχύ έντερο, επιταχύνοντας τη μεταφορά στο κόλον. Αυτές οι ενώσεις ενισχύουν επίσης την έκκριση νερού στο κόλον. Η Senna δρα περίπου 8-10 ώρες μετά από τη στιγμή της λήψης της.

Φτελιά (Slippery Elm): Η φτελιά ως βότανο έχει πολλές θεραπευτικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και παραδοσιακά χρησιμοποιείται κυρίως για βοήθεια στην εύρυθμη εντερική λειτουργία.

 • Ξεχωρίζει για την καταπραϋντική αντιφλεγμονώδη δράση του, ειδικά στο πεπτικό σύστημα, λόγω της περιεκτικότητάς του σε γλοιό.
 • Αλκαλοποιεί τα γαστρικά υγρά εξισορροπώντας το pH.
 • Απορροφά τις τοξίνες από το έντερο και μειώνει το χρόνο της εντερικής διέλευσης.
 • Περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων της β-σιτοστερόλης, της β-καροτίνης και των προανθοκυανιδών.

Η σκόνη του φυτού: δρα κατά των οξέων του στομάχου και των πεπτικών και γαστρεντερικών διαταραχών. Λειτουργεί ανακουφιστικά σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας, δυσπεψίας, κολικών, κολίτιδας, δυσκοιλιότητας ή διάρροιας, εντερικών φλεγμονών και του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Μαραθος (Feunel): Είναι ένα εξαιρετικό ίαμα για το στομάχι και το έντερο. Ανακουφίζει τον τυμπανισμό και τον κολικό, ενώ ταυτόχρονα διεγείρει την πέψη και ανοίγει την όρεξη. Χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και δρα κατά των ελεύθερων ριζών.

 • Βοηθά στην αποβολή των αερίων και προωθεί την έκκριση της χολής.
 • Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ανηθόλη που περιέχει, μειώνει τη φλεγμονή.
 • Σύμφωνα με έρευνες, το μάραθο σκοτώνει κάποια βακτήρια, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της διάρροιας.
 • Βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
 • Είναι αντισπασμωδικό
 • Το μαραθέλαιο σε σταγόνες, βοηθάει στη χώνεψη (1-5 σταγόνες σε μια κουταλιά μέλι, 2-3 φορές την ημέρα).
 • Σύμφωνα με έρευνες, έχει και διουρητικές ιδιότητες, γεγονός που δικαιολογεί τη φήμη του ως βοηθητικό για την απώλεια βάρους.

Σαμπούκος ή ζαμπούκος  (Elder powder)

 • Ανακούφιση από τον πόνο
 • Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
 • Ανακούφιση από πρήξιμο (οίδημα) λόγω της διουρητικής του ιδιότητας
 • Τα αποξηραμένα φύλλα και τα ψημένα (βρασμένα) μούρα του σαμπούκου, κυρίως του Ευρωπαϊκού είδους, χρησιμοποιούνται σε τσάγια, υγρά αποστάγματα και κάψουλες.

Φρανκούλη (Burkthorn powder)

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία ο Ράμνος (Buckthorne) χρησιμοποιείται ως ήπιο υπακτικό και δραστικό καθαρτικό για να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα. Επίσης, δρα θετικά ως καθαρτικό σε κολικούς, γαστρίτιδα, έλκη στομάχου και δωδεκαδακτύλου χωρίς να δημιουργεί παρενέργειες. Το βότανο λειτουργεί ως καθαριστής ολόκληρου του πεπτικού συστήματος απαλλάσσοντας το σώμα από τις τοξίνες, καθώς  και από άλλα απόβλητα που συσσωρεύονται από την υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους. Εξωτερικά βοηθά αιμορροΐδες και ραγάδες του πρωκτού να επουλωθούν. Η παρουσία των ανθρακινονών στο φλοιό του φυτού δρουν επί των μυών εντός του παχέος εντέρου, προκαλώντας διέγερση.

Για να ενεργήσει χρειάζεται 8 έως 12 ώρες και για αυτό πρέπει να λαμβάνεται βράδυ.

Κανέλα (Cinnamon): Βελτιωτικό γεύσης, έχει αντιεμετική δράση και βοηθά την πέψη. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Δυόσμος (Mint): Η χρήση του δυόσμου ως αφεψήματος μπορεί να βοηθήσει:

 • Σε δυσπεπτικά προβλήματα
 • Σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
 • Σε καταστάσεις πόνου
 • Σε προσβολή από μύκητες και κάντιντα
 • Σε κράμπες
 • Σε καταστάσεις άγχους και stress

Κάρδαμο (Cardamom):

Το κάρδαμο όπως αποκαλύπτει και η ονομασία του χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά ως τονωτικό. Χρησιμοποιήθηκε επίσης σε παραδοσιακά βοτανοθεραπευτικά σκευάσματα  για τη θεραπεία πεπτικών διαταραχών, για την διάλυση λίθων σε νεφρούς και χοληδόχο κύστη.

Σήμερα το βότανο χρησιμοποιείται για προβλήματα πέψης σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σε τυμπανισμό ως αντισηπτικό και ως ορεξιογόνο.