,

Βιταμίνη D, η πολύτιμη!

b2ap3_thumbnail_Vitamin-D.jpg

Ο πιο φυσικός τρόπος παραγωγής (και αποθήκευσης) βιταμίνης D, είναι η τακτική ηλιοθεραπεία. Για βέλτιστα αποτελέσματα, θα πρέπει να  εκθέτετε στον ήλιο, χωρίς αντηλιακό, όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του σώματός (μεγιστοποιώντας την παραγωγή D3, μειώνοντας έτσι τον απαιτούμενο χρόνο έκθεσης).

 

Προσοχή !!! Ενδειξη ότι πήραμε αρκετή δόση ηλιοθεραπείας, είναι μόλις το χρώμα του δέρματος αρχίσει να ροδίζει ελαφρώς.  Σε πολύ ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, αυτό συμβαίνει μέσα σε μόλις 5-6 λεπτά, ενώ σε πιο σκουρόχρωμες μπορεί να πάρει και 20 λεπτά. Τη στιγμή εκείνη, ο οργανισμός μας έχει ήδη παράξει 15.000-20.000iu βιταμίνης D3 και έχει μπει σε ενέργεια ο μηχανισμός μπλοκαρίσματος περαιτέρω παραγωγής.

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με διάφορες δράσεις.  

•Βοηθά την εντερική απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου.

•Ρυθμίζει τον μεταβολισμό του ασβεστίου της παραθορμόνης. Έτσι διατηρεί φυσιολογικά τα επίπεδα του ασβεστίου και του φωσφόρου στο αίμα, για να διατηρούνται τα οστά υγιή και ισχυρά. 

•Θεωρείται ότι παίζει ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. 

•Θεωρείται ότι παίζει ρόλο στην έκκριση της ινσουλίνης, 

•Θεωρείται ότι παίζει ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη των κυττάρων του σώματος, προλαμβάνοντας κακοήθειες όπως του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη.

•Έχει αποδειχθεί ότι η βιταμίνη D βοηθά την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς και στην δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Μερικά προβλήματα υγείας αυξάνουν τον κίνδυνο να ανακαλυφθεί συνυπάρχουσα ανεπάρκεια βιταμίνης, καθώς μπορεί να είναι το αίτιο ή και το αποτέλεσμα της έλλειψης. Ο γιατρός ίσως να ζητήσει σχετική εξέταση  από άτομα με:

• Οστεοπόρωση

• Μακροχρόνια νόσο των νεφρών ή του ήπατος

• Δυσαπορρόφηση (κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών στο έντερο) λόγω

– Κυστικής ίνωσης,

– Νόσου του Crohn ή άλλης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου,

– Βαριατρικής επέμβασης (χειρουργείο για απώλεια βάρους),

– Θεραπεία ακτινοβολίας  που περιλαμβάνει το  έντερο.

• Υπερπαραθυρεοειδισμό (Υπερπαραγωγή μιας ορμόνης που ελέγχει το επίπεδο του ασβεστίου στο αίμα).

• Σαρκοείδωση, φυματίωση, ιστοπλάσμωση, ή άλλα κοκκιωματώδη νόσήματα (νόσοι με κοκκιώματα, δηλαδή συλλογές των κυττάρων που προκαλούνται από χρόνια φλεγμονή).

• Κάποια λεμφώματα ( τύπος καρκίνου).

 

Απαραίτητη για :

•Απορρόφηση του ασβεστίου από την τροφή

•Φυσιολογική επιμετάλλωση των οστών

•Πρόληψη του Β ́παθούς υπερπαραθυρεοειδισμού

•Συμμετέχει στη διατήρηση της μυϊκής αντοχής,

•Μείωση των πτώσεων

•Συμβάλλει στη πρόληψη των καταγμάτων

 

Αυξημένες πιθανότητες  ανεπάρκειας της  βιταμίνης D είναι σε:

 

• Άτομα με σκούρο δέρμα

• Εγκυμοσύνη και θηλασμό

• Χρήση ορισμένων φαρμάκων που επηρεάζουν το μεταβολισμό της βιταμίνη D όπως χολεστυραμίνη, αντιεπιληπτικά, γλυκοκορτικοειδή (κορτιζόνη κλπ), αντιμυκητιασικά, φάρμακα του AIDS

• Ηλικιωμένους με συχνά επεισόδια με πτώσεις, ή άτομα κάθε ηλικίας με μη-τραυματικό κάταγμα (κάταγμα χωρίς να δικαιολογείται από τη σφοδρότητα του τραυματισμού).

• Παχυσαρκία (η βιταμίνη D μπορεί να πάρει «παγιδευτεί» στο λίπος του σώματος)

 

Η θεραπεία υποκατάστασης βιταμίνης D είναι πολύ ασφαλής και γενικά δεν υπάρχουν προβλήματα ή παρενέργειες στις συνήθεις συνιστώμενες δόσεις. Τυχόν “δηλητηρίαση” με κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης από τις ανώτερα επιτρεπόμενες, μπορεί να προκαλέσει εναποθέσεις ασβεστίου (ασβεστώσεις), ναυτία, έμετο, κνησμό, αυξημένη δίψα και διούρηση, αδυναμία, και νεφρική ανεπάρκεια. Επομένως, είναι σημαντικό να τηρείται η δόση που ο γιατρός σας συνιστά, ενώ προσεκτική παρακολούθηση των επιπέδων της βιταμίνης στο αίμα βοηθά στην πρόληψη τυχόν προβλημάτων.

 

Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία προέρχεται κυρίως από τη δίαιτα και συντίθεται από τη χοληστερόλη στο δέρμα μετά από έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Στο ήπαρ η βιταμίνη D υδροξυλιώνεται σε 25- υδροξυ-βιταμίνη D ενώ η βιοδραστική μορφή 1,25 διυδροξυβιταμίνη D παράγεται μετά υδροξυλίωση στη θέση -1 η οποία πραγματοποιείται στα νεφρά, τον πλακούντα καθώς και σε κοκκιωματώδεις ιστούς. Η υδροξυλίωση στη θέση -1 της βιταμίνης D διεγείρεται από την παραθορμόνη (PTH) και από υποφωσφαταιμία. Τα επίπεδα της 1,25-(OH) 2 D είναι περίπου 1/1000 αυτών την 25 (ΟΗ)D. H 1,25-(OH) 2 D αυξάνει την απορρόφηση Ca από το έντερο και είναι απαραίτητη στην

ασβεστοποίηση του οστού. Η έλλειψη βιταμίνης D εκτιμάται με μετρήσεις 25-υδροξυβιταμίνης D. Oι μετρήσεις 1,25-(OH) 2 D παρέχουν πληροφορίες για την βιοδραστική ορμόνη και είναι χρήσιμες σε νεφρικές παθήσεις, νόσους παραθυρεοειδών και στις περιπτώσεις όπου υπάρχει αντίσταση στη δράση της βιταμίνης D. Σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τα επίπεδα 1,25 – διυδροξυβιταμίνης D πλάσματος είναι πολύ χαμηλά και σε ορισμένες περιπτώσεις μη ανιχνεύσιμα. 

 

ΜΗ ΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

Yποδοχείς βιταμίνης D διαπιστώνονται εκτός από τους κλασσικούς ιστούς, που σχετίζονται με τη κλασσική δράση της, και σε άλλους ιστούς που σχετίζονται με τις μη κλασσικές δράσεις της. Αυτοί οι μη κλασσικοί ιστοί αποτελούν πιθανούς στόχους δράσης του ενεργού μεταβολίτη της βιταμίνης D, την 1,25(OH)2D.

 

Επιπλέον πολλοί από τους ιστούς αυτούς διαθέτουν το ένζυμο CYP27B1 και επομένως έχουν την ικανότητα να παράγουν την 1,25(OH)2D από την κυκλοφορούσα βιταμίνη D.

  

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

 

ΙΣΧΥΣΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ

 

Οστεοπόρωση

 

++++

 

Πτώσεις

 

++++

 

Σαχαρώδηςδιαβήτης Τύπου1

 

++

 

Καρκίνος

 

++++

 

Αυτοάνοσανοσήματα

 

++

 

Αρτηριακή Υπέρταση

 

+++

 

Περιοδοντική νόσος

 

++++

 

Σκλήρυνση κατά πλάκας

 

++

 

Επιρρέπεια / Φτωχή απάντηση σε λοίμωξη

 

++++

 

Οστεοαρθρίτιδα

 

++

 

 

ΟΜΑΔΕΣ

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

 

Νεογνά και παιδιά ηλικίας 0–1 έτους

 

400 IU/Η

 

1000 IU/Η

 

Σε παιδιά > του 1

600 IU/Η

1000 IU/Η

19–50 ετών

600 IU/d 

1500–2000 IU/Η

ενήλικες 50-70 και 70+

600 και 800 IU/Η

1500–2000 IU/Η

Στις έγκυες ή στις γυναίκες που θηλάζουν

600 IU/Η

1500–2000 IU/Η

Στα παχύσαρκα παιδιά και στα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα 

δι-ή τριπλάσια δόση βιταμίνης